Facebook sa naučil prehľadávať všetky verejné príspevky

Facebook sám o sebe vyhľadávač Google síce nahradiť nedokáže, no dokáže mu konkurovať minimálne vo vlastnom ekosystéme. Všetko čo bolo na sociálnej sieti kedy verejne publikované je teraz možné jednoducho vyhľadať.

23.10.2015 18:00
sociálna sieť, Facebook, Twitter, komunikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Facebook sa v priebehu relatívne krátkej doby stal agregátorom takmer všetkého čo sa na internete nachádza. Je v podstate ekosystémom na výmenu informácií a komunikáciu medzi užívateľmi. Práve z tejto pozície Facebook ťaží, očividne úspešne.

Pred tromi rokmi predstavil inteligentný systém vyhľadávania s názvom Graph Search, ktorý dôslednejšie prehľadával údaje, ktoré na sociálnej sieti zdieľali samotní užívatelia. Namiesto strojového vyhľadávania je Graph Search viac intuitívnejší a snaží sa užívateľom ponúknuť tie informácie, ktoré ich pravdepodobne najviac zaujímajú.

Facebook bude prehľadávať dva bilióny verejných príspevkov
Koncom minulého roka Facebook vyhľadávací algoritmus ešte viac zefektívnil. Používatelia mohli do vyhľadávania zapojiť kľúčové slová alebo slovné spojenia, ktoré sa algoritmus pokúsi nájsť v príspevkoch priateľov a skupín. “Zistili sme, že pre bežného človeka je príliš komplikované pristupovať k takýmto komplexným údajom. Našim cieľom preto bolo tieto bariéry odstrániť,” uviedol svojho času produktový manažér sociálnej siete, Rousseau Kazi.

V týchto dňoch Facebook prichádza s ďalším vylepšením už aj tak inteligentého vyhľadávania. Vo výsledkoch sa už nezobrazia len príspevky priateľov, ale aj verejné príspevky všetkých užívateľov sociálnej siete. Len málokto si uvedomí, aké pracné je tieto príspevky, ktorých sú spolu viac ako dva bilióny, zaindexovať. Facebook sa o to usiluje dlhodobo, keďže ako sám píše, sociálne siete sú u mnohých ľudí hlavným zdrojom informácií. “Akonáhle sa niečo vo svete stane, ľudia nazrú na Facebook aby zistili, ako ich priatelia a rodina na túto udalosť reagujú. Od dnes sa môžete dozvedieť ako na konkrétnu udalosť reagujú nie len vaši priatelia, ale aj ľudia z celého sveta,” píše Facebook.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #facebook #sociálna sieť #vyhľadávač #Graph Search