Apple pripravuje službu na online prevod peňazí. Konkurovať môže PayPalu

Spoločnosť v súčasnosti rokuje s viacerými americkými bankami o novej službe, ktorá by umožnila "posielať" peniaze na telefónne čísla. Konkurovať by mohla aj službe PayPal.

15.11.2015 13:26
bezkontaktná mobilná platba, NFC Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť Apple v súčasnosti rokuje s viacerými americkými bankami o podmienkach spustenia novej služby, ktorá by užívateľom umožnila posielať si medzi sebou peniaze rovnako jednoducho ako cez službu PayPal. Účet v službe PayPal je spárovaný s e-mailovou adresou užívateľa, vďaka čomu nie je potrebné pri prevode hotovosti potrebné poznať konkrétne číslo účtu. Apple sa podľa denníka The Wall Street Journal usiluje vytvoriť vlastnú alternatívu platobného systému typu peer-to-peer.

Apple môže s novou službou konkurovať PayPalu
Apple by sa so svojim novým platobným systémom dostal do priameho stretu so silnou konkurenciou. V Spojených štátoch na trhu s online platbami, pri individuálnych prevodoch hotovosti medzi osobnými účtami, dominujú okrem PayPalu aj služby Square alebo Venmo. Posledná spomínaná je v podstate virtuálnou peňaženkou, ktorá užívateľom umožňuje vzájomné zdieľanie platieb. Platforma Venmo je súčasťou portfólia holdingu PayPal.

Pri prevode peňazí z jedného účtu na druhý by Apple mohol použiť telefónne čísla alebo e-mailové adresy, ktoré užívatelia použili pre registrácii svojich účtov. Na podobnom princípe fungujú aj iné služby, na Slovensku napríklad Viamo.

Bližšie technické detaily o novej službe či o priebehu rokovaní s americkými bankami zatiaľ nie sú známe. Ak by rokovania zlyhali, niet pochýb o tom, že Apple bude hľadať alternatívne spôsoby, ako svojim užívateľom umožniť používať svoje smartfóny aj na realizovanie online platieb. V súčasnosti môžu smartfóny používať napríklad pri bezkontaktných platbách u vybraných obchodníkov. Platobná brána Apple Pay, ktorej priamou konkurenciou je Android Pay od Googlu (respektíve firmy Alphabet), je ale zatiaľ dostupná len v niekoľkých krajinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Android Pay #Apple Pay #PayPal #Wallet #online platby