Anonymná sieť Tor sa chce zbaviť finančnej podpory americkej vlády

Sieť Tor, ktorá poskytuje anonymné útočisko disidentom, novinárom ale takisto aj mnohým kriminálnikom, sa usiluje získať určitú mieru finančnej nezávislosti. V súčasnosti ju dotujú mnohé zahraničné vlády, neziskové organizácie či samostatní darcovia.

05.12.2015 12:00
anonym, anonymizačná služba, Tor, neznámy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Sieť Tor, ktorej vývoj a prevádzku financujú mnohé zahraničné vlády vrátane vlády Spojených štátov a Švédska, poskytuje útočisko ľuďom, ktorí chcú z rôznych dôvodov zostať pri surfovaní internetu v anonymite. Môže ísť o disidentov, informátorov či obyvateľov krajín s cenzurovaným prístupom k internetu. Všetci tí mohli prostredníctvom siete Tor pristupovať na stránky a odosielať správy či e-maily bez toho, aby sa museli báť o odhalenie svojej identity.

Tor pred niekoľkými týždňami takisto predstavil vlastný komunikačný nástroj Tor Messenger, ktorý zašifruje všetky správy. Program všetky správy presmeruje cez uzly siete Tor a používať ho je možné aj s rôznymi komunikačnými platformami vrátane Facebooku v krajinách, kde sú tieto služby štandardne blokované. Program zasiela správy cez niekoľko uzlov tak, že ich pôvodný odosielateľ nemôže byť vystopovaný. Správy je možné aj dodatočne zašifrovať.

Tor hľadá individuálnych darcov, ktorí mu umožnia byť nezávislým
Sieť Tor používa napríklad aj Američan Edward Snowden, ktorý prostredníctvom nej publikoval mnohé prekvapivé odhalenia týkajúce sa činnosti domácich aj zahraničných bezpečnostných agentúr. Tor je však napriek podpore zahraničných vlád a nezávislých agentúr tŕňom v oku bezpečnostných agentúr na čele s NSA, ktoré sa údajne dlhodobo usiluje vystopovať užívateľov siete alebo aspoň odhaliť ľudí, ktorí sa o jej používanie zaujímajú.

Tor sa v týchto dňoch rozhodol čo najviac osamostatniť. Vo verejnej zbierke užívateľov a priaznivcov žiada o podporu, ktorá jej umožní fungovať viac nezávisle a transparentne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tor #edward snowden #bezpečnostné agentúry