Tip: Viete ake hrozby budú na vás číhať na internete v roku 2016?

Bezpečnostní experti zostavili zoznam hrozieb, ktoré používateľov internetu potrápia v roku 2016. Na vzostupe bude kybernetická špionáž a do popredia sa dostanú aj hrozby pre často opomínané zariadenia od Apple.

20.12.2015 20:37
malvér, mobil, advér, trójsky kôň, vírus,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Rok 2016 sa bude podľa bezpečnostných analytikov niesť v duchu vyspelých pretrvávajúcich hrozieb (z angl. APT – Advanced Persistant Threat), pri ktorých budú útočníci využívať najmä malvér napádajúci pamäť alebo špecifický malvér, ktorý zo systému odstráni dôležité užívateľské súbory a následne po sebe “pozametá” všetky stopy.

Útočníci budú chladnokrvne kalkulovať a počítať návratnosť investície
Podľa spoločnosti Kaspersky Lab už útočníci začínajú rozmýšľať viac pragmaticky a nemajú potrebu predvádzať svoje výnimočné zručnosti. Pri rozhodovaní akým spôsobom a na aký cieľ zaútočia bude zohrávať úlohu najmä návratnosť investície. Svoje služby budú ponúkať komukoľvek,kto je za ne ochotný primerane zaplatiť. “Zainteresovaným tretím stranám budú predávať aj digitálny prístup k vysokopostaveným obetiam prostredníctvom takzvanej Access as a Service služby,” dopĺňa Kaspersky Lab.

Používatelia zariadení Apple už nebudú v bezpečí
Počet kyberzločincov bude exponenciálne rásť spolu s dopytom po ich službách. Najväčší záujem bude o citlivé údaje, ktoré sa útočníci pokúsia získať sofistikovanejšími spôsobmi a od bonitnejších obetí. Nie len Kaspersky Lab ale aj Symantec tvrdí, že viac malvéru pribudne na zariadeniach s operačnými systémami od Apple (iOS a OS X). Len v tomto roku sa množstvo malvéru pre mobilný systém iOS viac ako zdvojnásobil a tento trend bude pokračovať aj počas budúceho roka. Pre útočníkov je táto platforma zaujímavá hneď z viacerých dôvodov. Je domovom platobného systému Apple Pay a majitelia zariadení od Apple patria obvykle aj k vyšším príjmovým skupinám.

Hrozieb pre zariadenia Apple je však stále relatívne málo v porovnaní s Androidom a Windowsom. Počítačov so systémom OS X infikovaných malvérom bolo v len počas prvých deviatich mesiacov tohto roka až sedemnásobne viac než v rovnakom období minulého roka. Na mobilnej platforme iOS sú najviac ohrozené zariadenia, ktorých systém bol špeciálne upravený a odomknutý (z angl. jailbroken).

Vydieranie zverejnením citlivých údajov bude pokračovať
Aj v budúcom roku bude pokračovať nastolený trend kybernetického vydierania, pri ktorom sa útočníci pokúšajú obeť vydierať, zastrašovať a v konečnom dôsledku aj verejne ponížiť, ak odmietne zaplatiť. Typické je zverejňovanie osobných fotografií, zoznamu zákazníkov, identifikačných údajov či súkromných správ. Tieto praktiky sa ukázali ako efektívne a je predpoklad, že v roku 2016 budú takisto exponenciálne rásť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #malvér #vydieranie #trójsky kôň #Kaspersky Lab #Symantec #hrozby 2016