Nový webový kód 451 upozorní na blokovaný obsah

Nový stavový kód s číslom 451 upozorní na webový obsah, ktorý bol zablokovaný kvôli porušovaniu legislatívy. Stretnúť sa s ním bude možné nie len v krajinách s výraznou internetovou cenzúrou, ale aj v krajinách Európskej únie, ktoré cielenej blokujú nelegálny obsah.

22.12.2015 08:00
nedostupný obsah, Facebook, 404, cenzúra Foto:
Ilustračné foto
debata

S hláškou, či presnejšie stavovým kódom, v znení “404 Not Found” (z angl. Nenájdené) sa už stretol snáď každý používateľ internetu. Naraziť na ňu možno v prípade, ak webová stránka alebo súbor sa nenachádzajú na požadovanom odkaze. Trojica čísel má aj svoj presný význam. Ako upresňuje Wikipédia, prvé číslo 4 znamená, že chyba sa vyskytla na strane servera, zvyšné dve upresňujú, že klient žiadal o neexistujúcu adresu.

Nové hlásenie upozorní na ‚cenzurovaný‘ obsah
Organizácia IETF v týchto dňoch schválila nový stavový kód ukrývajúci sa pod číslom 451. Návštevníkov webovej stránky má upozorniť na to, že jej obsah nebol v súlade so zákonmi v danej krajine a bol preto zablokovaný. S podobným hlásením sa bude možné stretnúť prakticky kdekoľvek, no najviac v krajinách s internetovou cenzúrou, ako je Čína alebo krajiny Blízkeho východu.

Aj keď nové chybové hlásenie je pre užívateľa dozaista prínosom, už menej sa bude páčiť samotným cenzorom, ktorí sa budú zrejme usilovať o to, aby sa užívateľom zobrazovalo čo najmenej. A to aj v prípade, že webové stránky budú aj naďalej blokované. Hlásenie s číslom 451 ale nájde svoje opodstatnenie aj v západných krajinách, ktoré môžu takisto účelovo blokovať niektoré stránky, napríklad ak napomáhajú k šíreniu detskej pornografie a iného nelegálneho obsahu alebo ich obsah je v rozpore s autorským zákonom. Namiesto kódu “403 Forbidden” (z angl. Zakázané) budú vďaka kódu 451 užívatelia schopní identifikovať dôvod, prečo stránka nie je dostupná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #404 #451 #stavové hlásenie #IETF #blokovaný internet