Apple žalujú za úmyselné spomaľovanie starších iPhonov

Nová verzia operačného systému mala priniesť užívateľom vyšší komfort, rýchlosť a nové funkcie. Mnoho majiteľov starších zariadení však tvrdilo opak. Apple preto zažalovali za úmyselné spomaľovanie systému na starších zariadeniach.

02.01.2016 07:00
iPhone 4S, telefón, Apple, smartfón Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Apple iPhone 4S)
debata (14)

Apple pri uvedení novej verzie mobilného operačného iOS urobil svojim spôsobom nevídaný krok. Operačný systém sprístupnil aj majiteľom starších modelov zariadení, ktoré by boli inak na odpis. Samozrejme, nie všetky funkcie boli na starších iPhonoch a iPadoch po aktualizácii dostupné. To však nič nemení na situácii, že mnoho užívateľov v dobrej viere svoje zariadenia aktualizovalo. Veľkorysosť Applu však v zápätí ukázala aj svoju temnú stránku, ktorá nezostala bez povšimnutia.

Staršie iPhony sú kvôli novej verzii systému oveľa pomalšie
Mnoho majiteľov starších zariadení začalo upozorňovať, že systém je po aktualizácii oveľa pomalší. Problém nepomohli vyriešiť ani početné aktualizácie. Jeden z užívateľov, ktorý sa týmto spôsobom cíti poškodený, sa preto obrátil na súd v New Yorku a firmu zažaloval za úmyselné spomaľovanie systému iOS vo verzii 9 na starších zariadeniach. Podľa obžaloby firma vedome systém upravila tak, aby bol na menej výkonných iPhonoch oveľa pomalší, než by mal byť. Ako informuje denník USA Today, žalobca sa dožaduje kompenzácie vo výške 5 miliónov dolárov.

“Aktualizácia výrazne spomalila iPhony 4S a bránila pri ich bežnom používaní, kvôli čomu sa poškodený užívateľ musel rozhodnúť, či bude používať spomalené zariadenie, ktoré mu neumožní bežne fungovať, alebo minie stovky dolárov na nákup nového telefónu,” píše sa v žalobe. Apple podľa žalobcu explicitne uvádzal, že iOS 9 je kompatibilný s iPhonom 4S a novšími modelmi. Firma podľa neho zlyhala, keď užívateľov nevarovala, že aktualizácia môže výrazne spomaliť staršie zariadenie a znemožniť jeho plnohodnotné používanie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #operačný systém #iOS #iPhone 4S #iOS 9