Na sofistikované útoky vedené štátnymi orgánmi upozorní aj Microsoft

Microsoft sa pridáva k Facebooku, Twitteru a ďalším technologickým firmám. Svojich užívateľov bude upozorňovať, ak sa do ich účtu pokúsia nabúrať vládne inštitúcie.

03.01.2016 22:00
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Najväčšie technologické firmy vychádzajú v ústrety tak užívateľom ako aj organizáciám na ochranu slobody a súkromia na internete, keď hromadne upozorňujú na podozrivé aktivity na online účte. K Facebooku sa pred pár týždňami pridal Yahoo a Twitter. Twitter svojim používateľom začal rozposielať hlásenia v znení, že ich účet mohol byť terčom útoku štátom podporovanej inštitúcie alebo hackerov. “Domnievame sa, že útočníci (pravdepodobne napojení na vládu) sa pokúšajú získať informácie z vášho účtu ako napríklad e-mailové adresy, IP adresy a telefónne čísla,” uvádza Twitter v oficiálnom hlásení, ktoré si môžu v schránke nájsť niektorí majitelia účtov na sociálnej sieti.

Záujem o prístup k e-mailom užívateľov služieb Microsoftu majú najmä v Číne
V týchto dňoch sa k technologickým firmám pridal aj Microsoft, ktorý bude upozorňovať na podozrivé aktivity vo svojej poštovej službe Outlook. Microsoft zmenil pravidlá používania služby krátko po tom, čo novinári žiadali oficiálne vyjadrenie v súvislosti s nabúraním sa do online účtov v službe Hotmail v roku 2011. Tieto účty patrili najmä predstaviteľom viacerých čínskych minorít.

Hlásenia o podozrivej aktivite Microsoft obhajuje najmä tým, že štátom sponzorovaní hackeri môžu využívať sofistikovanejšie metódy pri získavaní dát od konkrétnych osôb. Ako píše agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie od dvoch bývalých zamestnancov Microsoftu, v minulosti hackeri útočili najmä na účty diplomatov, novinárov, ľudskoprávnych aktivistov pôsobiacich v Číne. Firma vtedy užívateľov upozornila, aby si zmenili svoje heslo, no bližšie nespresnila dôvody, prečo tak mali urobiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #Microsoft #Twitter #facebook #hacker #Yahoo