Vďaka sieti Tor už s Facebookom nemusíte zdieľať svoju polohu

Sieť Tor užívateľom Androidu umožní, aby s Facebookom nemuseli zdieľať svoju polohu. Postačí ak pozmenia nastavenia v mobilnej aplikácii Facebook a stiahnu si nástroj pre prístup k sieti Tor.

20.01.2016 17:52
anonym, anonymizačná služba, Tor, neznámy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Aktívne využívať sociálne siete a zostať pritom v anonymite sú za bežných okolností dve úplne nezlúčiteľné veci. Napriek tomu existujú nástroje, ktoré používateľom Facebooku umožnia pripájať sa na server cez zabezpečené spojenie a nezanechať po sebe takmer žiadne digitálne stopy. Facebook v týchto dňoch rozšíril podporu mobilnej aplikácie pre Android, ktorá sa môže k serverom pripájať aj cez uzly anonymnej siete Tor. Doposiaľ sa bolo možné k Facebooku bez stôp pripájať s použitím prehliadača upraveného pre potreby anonymného surfovania v sieti Tor.

Užívatelia už s Facebookom nemusia zdieľať svoju polohu
“Všetci ľudia na svete potrebujú viac súkromia na internete a takmer každý dnes už využíva Facebook,” uviedla hovorkyňa projektu Tor, Kate Krauss. Možnosť pripájať sa cez servery Tor bude v praxi znamenať, že užívatelia nebudú musieť s Facebookom zdieľať informácie o polohe a ďalšie dáta. “Pre niekoho to môže byť len pohodlné, iným môže táto možnosť zachrániť život,” dodala Krauss.

Prepojenie siete Tor s Facebookom zostane zatiaľ len výsadou používateľov Androidu, ktorí si musia do svojho mobilu stiahnuť aplikáciu Orbot, zabezpečujúcu pripojenie k sieti Tor, a takisto upraviť nastavenia v aplikácii Facebook. Anonymné pripojenia na Facebook zo systému iOS Tor zatiaľ neplánuje podporovať.

Tor chráni identitu informátorov a sprístupňuje cenzurovaný obsah
Sieť Tor, ktorej vývoj a prevádzku financujú mnohé zahraničné vlády vrátane vlády Spojených štátov a Švédska, poskytuje útočisko ľuďom, ktorí chcú z rôznych dôvodov zostať pri surfovaní internetu v anonymite. Môže ísť o disidentov, informátorov či obyvateľov krajín s cenzurovaným prístupom k internetu. Všetci tí mohli prostredníctvom siete Tor pristupovať na stránky a odosielať správy či e-maily bez toho, aby sa museli báť o odhalenie svojej identity. Sieť Tor používa napríklad aj Američan Edward Snowden, ktorý prostredníctvom nej publikoval mnohé prekvapivé odhalenia týkajúce sa činnosti domácich aj zahraničných bezpečnostných agentúr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #tor #android #anonymita #anonymná sieť