Masívne kyberútoky na Ukrajine pokračujú. Rusko za nimi byť nemusí

Spoločnosti, ktoré distribuujú elektrickú energiu na Ukrajine boli terčom kybernetických útokov už v decembri. Útoky pokračujú aj v januári, no s odlišným škodlivým kódom. Rusko ich nemusí mať na svedomí, tvrdí Eset.

21.01.2016 14:30
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

V decembri spoločnosť Eset informovala o masívnej vlne kybernetických útokov na distribútorov elektrickej energie na Ukrajine, ktorá mala za následok, že asi pol milióna obyvateľov Ivanofrankivskej oblasti sa ocitlo bez elektriny. Neznámy útočníci vtedy použili rovnaký malvér ako pri útokoch na účastníkov konferencie Globsec 2014. “Útočníci použili známy backdoor BlackEnergy na to, aby na zasiahnuté počítače umiestnili komponent s názvom KillDisk, ktorý počítače znefunkční,” informoval v decembri Eset. Analytici takisto zistili,ž e tento prípad mal priame prepojenie s útokmi na ukrajinské médiá a s kybernetickou špionážou zameranou na ukrajinské vládne agentúry.

Škodlivý kód sa do počítača dostane cez excelovské tabuľky
V týchto dňoch sa podobný scenár zopakoval, avšak s iným škodlivým kódom. Použitý malvér mal otvorený kód, to znamená, že útočníci ho mohli upravovať a individuálne prispôsobovať potrebám konkrétnej situácie. “Spôsob útoku sa oproti decembrovej vlne veľmi nezmenil. Útočníci zaslali tento utorok spearphishingové e-maily potenciálnym vytypovaným obetiam. Správa obsahovala prílohu so škodlivým XLS súborom, čiže tabuľkou,” upresnil analytik Esetu, Robert Lipovský. Útočníci zároveň získali prehľad o tom, či obeť e-mail dostala a či ho aj otvorila.

Nová vlna kybernetických útokov na Ukrajine... Foto: Eset
Eset, kybernetické útoky, Nová vlna kybernetických útokov na Ukrajine pokračuje. Malvér sa do počítača stiahne cez aktívne makrá v Exceli.

Po otvorení excelovskej tabuľky sa obeti správa, ktorá ju má presvedčiť, aby v dokumente povolila použitie makier. Správa v znení “Pozor! Tento dokument bol vytvorený v novšej verzii Microsoft Office. Makrá sú potrebné na zobrazenie obsahu tohto dokumentu,” je štandardná a mnohí preto na ňu zareagovali a makrá povolili. Makrá dokumentu umožňujú pripojiť sa na internet a získavať online dáta z rôznych serverov. V prípade januárového útoku makrá umožnili stiahnuť do počítača trójsky kôň, ktorý zas sťahuje takzvaný backdoor GCat. Server, z ktorého trójsky kôň sťahuje backdoor bol medzičasom odstavený.

Rusko za útokmi byť nemusí
Napriek tomu, že médiá a niektoré bezpečnostné spoločnosti už s určitosťou našli spoločného menovateľa útokov v susednom Rusku, analytici v Esete nesúhlasia. “Momentálne nemáme žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, kto je za týmito útokmi. Spraviť jednoduchú dedukciu na základe momentálnej politickej situácie nás môže priviesť k správnej odpovedi, ale aj nemusí. V najlepšom prípade ide o špekuláciu,” dodal Lipovský z Esetu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #malvér #Eset #trójsky kôň #Ukrajina #kybernetický útok #backdoor