Google bude pri 'zabúdaní' dôslednejší

Takzvané právo na zabudnutie, ktoré Google sprístupnil obyvateľom EÚ, bude mať širšiu pôsobnosť. Vybrané výsledky odstráni celosvetovo, ak ich bude vyhľadávať obyvateľ ktorejkoľvek z členských krajín.

11.02.2016 19:30
Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Európski zákonodarcovia v prvej polovici roka 2014 presadili, aby prevádzkovatelia vyhľadávačov na žiadosť obyvateľov členských štátov odstránili vybrané odkazy z výsledkov vyhľadávania. Požiadavky na odstránenie však musia byť opodstatnené, čo znamená, že nie všetkým žiadostiam bude vyhovené. Prvou spoločnosťou, ktorá začala takzvané právo na zabudnutie uplatňoval bol Google.

Google odkazy z vyhľadávania odstraňuje od roku 2014
Na základe rozhodnutia Súdneho dvora EÚ začal v máji 2014 zbierať žiadosti, v ktorých užívatelia museli zdôvodniť prečo si želajú konkrétny odkaz odstrániť. Žiadať o zmazanie odkazu je možné najmä vtedy, ak sú dohľadateľné informácie o človeku nepravdivé, neoprávnene poškodzujú jeho povesť, sú znevažujúce alebo zastaralé. Google spočiatku všetky žiadosti posudzoval individuálne, čo znamenalo niekoľko týždňov čakania a len polovičnú úspešnosť.

Odstránenie odkazov bude dôslednejšie. Google bude kontrolovať IP adresy
Nie úplne doriešená bola dostupnosť odstránených výsledkov. Ak o ich zmazanie požiadal napríklad obyvateľ Slovenska prostredníctvom slovenskej domény a Google jeho žiadosti vyhovel, “odstránené” odkazy bolo možné stále nájsť na celosvetovej doméne Google.com. To sa ale zmení a Google výsledky skryje vo všetkých verziách vyhľadávača pri prehliadaní v krajinách, v ktorých sa právo na zabudnutie uplatňuje. Google tak ale nerobí z vlastnej iniciatívy, ale na základe početných žiadostí európskych regulátorov, ktorí takéto filtrovanie výsledkov požadovali už dávnejšie.

Google bude sledovať, z ktorej krajiny užívateľ pochádza a na základe toho mu zobrazí, či nezobrazí konkrétne výsledky vyhľadávania. Mimo krajín Európskej únie bude možné “zmazané” výsledky stále vyhľadať. Európski užívatelia tak budú môcť urobiť napríklad pomocou rôznych VPN sietí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #cenzúra #vyhľadávanie #vyhľadávač #Súdny dvor EÚ #právo na zabudnutie