Pozor na falošné SMS z exotického Ascensionu, varuje Eset

Viacerým Slovákom boli doručené podvodné SMS od odosielateľa z ostrova Ascencion. Nabádal ich na zahraničné volania s vyššou sadzbou.

07.03.2016 15:04
Eset, Ascension, SMS Foto:
Slovákom boli doručované SMS s textom "zavolajte mi" z ostrova Ascension.
debata

Viacerým Slovákom bola v posledných dňoch doručená SMS správa zo zahraničia, v ktorej ich odosielateľ nabádal, aby zavolali na číslo s predvoľbou +247, ktoré patrí malému ostrovu Ascension v Atlantickom oceáne. Ak užívateľ na takúto SMS zareaguje a na číslo v nej uvedené aj zavolá, je automaticky presmerovaný na spoplatnenú linku. Po spojení s volaným sa užívateľ dozvie, že je zaradený na čakacej listine a má počkať. V skutočnosti však ide o podvod. Za každú minútu hovoru zaplatí niekoľko eur. Informovala o tom slovenská spoločnosť Eset, ktorá falošné SMS zaznamenala.

Predvoľba +247 patrí ostrovu Ascension, ktorý je pod správou Spojeného kráľovstva. Slovak Telekom za bežné volania do zahraničia v krajinách štvrtej zóny, do ktorej patrí aj Ascension, účtuje 1,49 eura za minútu. Eset však neuvádza, či v konkrétnom prípade ide o prémiové telefónne čísla s vyššou sadzbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sms #Eset #scam #Ascension