Počítače Slovákov ohrozuje nebezpečný malvér. Šíri sa e-mailom

E-maily s prílohou do počítača inštalujú nebezpečný malvér. Slovensko patrí medzi jednu z najviac zasiahnutých krajín. Malvér v počítači následne šifruje užívateľské dáta a za dešifrovanie požaduje výkupné.

12.03.2016 11:25
Eset, Nemucod Foto:
Malvér Nemucod infiltroval tisíce počítačov po celom svete. Medzi najviac postihnuté krajiny patrí aj Slovensko.
debata (14)

V posledných týždňoch sa internetom začali šíriť nebezpečné e-maily, obsahujúce prílohu, ktorá po spustení do počítača nainštaluje škodlivý kód. Malvér typu ransomvér šifruje obsah počítača a za jeho dešifrovanie požaduje výkupné, ktoré musí užívateľ obvykle zaplatiť vo virtuálnej mene Bitcoin. Upozornila na to bezpečnostná spoločnosť Eset, podľa ktorej je Slovensko jednou z najviac zasiahnutých krajín vôbec. Malvér sa šíri aj v ostatných regiónoch Európy a takisto v Severnej Amerike, Austrálii a Japonsku. Eset malvér označuje ako JS/TrojanDownlo­ader.Nemucod.

Slovensko patrí medzi jednu z najviac postihnutých krajín
Užívatelia by mali byť opatrní pri otváraní e-mailov a obzvlášť príloh od neznámych odosielateľov. Malvér sa totiž šíri v komprimovanej prílohe s koncovkou .zip. Ak užívateľ obsah správy otvorí, v “rozbalenej” prílohe sa nachádza súbor typu Javascript, pod ktorým sa ukrýva škodlivý kód Nemucod. Ten po inštalácii môže do zariadenia nainštalovať prakticky ľubovolný malvér. Najčastejšie však sťahuje spomínaný ransmomvér, napríklad TeslaCrypt alebo Locky. “Obsah počítača začne škodlivý kód šifrovať a používateľovi zobrazí oznam, že za dešifrovanie musí zaplatiť. Tento typ ransomvéru je nebezpečný tým, že používa kvalitné šifrovanie podobné alebo dokonca totožné s tým, ktoré využívajú finančné inštitúcie pri zabezpečení platieb,” píše Eset.

Zašifrovaný obsah je bez šiforvacieho kľúča prakticky nemožné dešifrovať a užívatelia majú preto len dve možnosti – zaplatiť a dúfať, že za výkupné im útočníci kľúč prezradia alebo preventívne zálohovať svoj obsah a v prípade infikovania systému ho jednoducho obnoviť. Pri infiltrácii ale treba byť opatrní pri pripájaní externých zariadení, nakoľko aj tie môžu byť malvérom zašifrované a následne slúžiť na prenos malvéru do ďalších zariadení.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #e-mail #Eset #šifrovanie #ransomvér #Nemucod