Platby bude možné potvrdzovať aj pomocou selfie

Amazon požiadal o pridelenie patentu na overenie identity užívateľa pomocou selfie pri potvrdení platby. Podobný systém vyvíja aj čínska Alibaba v spolupráci so spoločnosťou Mastercard.

16.03.2016 18:20
selfie, autoportrét, mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata

Overenie identity prostredníctvom zachytenia tváre používateľa prednou kamerou smartfónu či webkamerou je už bežnou vecou. Nikto sa dnes už takisto nepozastaví ani nad inými formami autentifikácie, ktoré si našli miesto v mobiloch a počítačoch vrátane hlasovej a inej biometrie. Spoločnosť Amazon požiadal o udelenie patentu na novú formu overenia identity pri platbách na internete. Užívateľ pri nej neprikladá prst na čítačku, nezadáva heslá a neoveruje transakciu cez SMSky. Postačí mu predná kamera na mobilnom zariadení alebo počítači

Overiť identitu pomôže pohyblivá selfie. Oklamať systém nebude jednoduché
Amazon vo svojom patente popisuje overenie identity pomocou zachytenia tváre používateľa a následného potvrdenia platby. Obyčajné zosnímanie tváre ale samozrejme nestačí. Špekulanti totiž medzičasom prišli na spôsob, ako je možné prejsť systému cez rozum. Namiesto skutočnej osoby pred kameru umiestnili fotografiu, ktorá na potvrdenie totožnosti postačila. Amazon preto zašiel o čosi ďalej a pre potvrdenie od užívateľa vyžaduje nie len statickú snímku ale aj mimiku.

Pri overovaní identity môže systém užívateľa požiadať, aby zažmurkal, usmial sa alebo zatvoril pravé či ľavé oko. Systém následne zachytený obraz zanalyzuje a pri potvrdení, že ide o skutočnú osobu a majiteľa smartfónu, transakciu potvrdí. “Takáto autentifikácia môže byť užívateľsky prívetivá, predovšetkým s ohľadom na konvenčné metódy, pri ktorých si musí užívateľ zapamätať dlhé heslá. Poskytnúť môže lepšie zabezpečenie, keďže pre inú osobu môže byť pomerne zložité napodobniť tvár iného užívateľa v 3D,” píše Amazon. Na podobnom systéme dnes už pracuje napríklad najväčší čínsky internetový predajca Alibaba so spoločnosťou Mastercard.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #platenie #selfie #potvrdenie platby #autentifikácie