Xiaomi nevyrába len mobily. Má aj vlastný inteligentný varič ryže

Čínsky výrobca spotrebnej elektroniky predstavil diaľkovo ovládaný varič ryže. Jeho mnohé ďalšie výrobky európski spotrebitelia nepoznajú. Zisk z jedného výrobku firma považuje za almužnu.

02.04.2016 13:30
rice cooker, xiaomi, mi, varič ryže Foto:
Xiaomi predstavilo nový produktový rad s inteligentným varičom ryže (na obrázku).
debata

Čínskeho výrobcu Xiaomi si európski spotrebitelia spájajú takmer výhrade s výrobou smartfónov. V skutočnosti je firma omnoho rozmanitejšia a vyrába inteligentné, no aj menej inteligentné, príslušenstvo najrôznejšieho druhu. Ak navštívite čínske stránky Xiaomi, môžete sa stretnúť napríklad s LED svetlami, zabezpečovacími systémami, budíkmi, testermi tvrdosti vody a najnovšie aj s inteligentným varičom ryže. V našich končinách prakticky nepredajný spotrebič by sa však mohol v Ázii stretnúť s pozitívnym ohlasom.

Trh s inteligentnými spotrebičmi čaká veľký rast
Xiaomi očakáva, že inteligentné spotrebiče do domácnosti, mimo televízorov, smartfónov a čiernej techniky, majú priamy dosah na rozvíjajúci sa trh s 1,5-miliardovým ročným obratom. Pre uspokojenie dopytu preto plánuje prinášať na trh čoraz viac drobných spotrebičov, ktoré budú po novom oddelené od značky Xiaomi. Novovzniknutá dcérska firma Mijia (z čínštiny – Ekosystém Mi) bude zastrešovať práve rôznorodú drobnú techniku, vrátane predstaveného variča ryže.

Inteligentný varič uvarí ryžu podľa pokynov užívateľa na diaľku
K variču Xiaomi vyvinulo aj samostatnú mobilnú aplikáciu, ktorá umožní na diaľku nastaviť parametre varenia, napríklad aj výslednú konzistenciu ryže podľa toho, na aký účel bude ďalej použitá. Cena začína na 999 yüanoch (po prepočte približne 135 eur), čo je zlomok ceny, za ktorú podobné variče ponúkajú japonskí výrobcovia.

Xiaomi je jednou z mála firiem, ktoré inteligentným spotrebičom veria natoľko, že prakticky všetky nové produkty, ak to je čo i len trochu možné, pripojí na internet. Na rozdiel od iných výrobcov si Xiaomi udržiava relatívne nízku maržu na všetkých svojich výrobkoch, čoho výsledkom je veľmi nízka cena. “Našu telefóny sú tak dobre vyrobené a tak lacné, že naša marža pri nich je veľmi nízka. Ak si kúpite našu prenosnú nabíjačku, je to ako keby ste nám dali malé sprepitné,” cituje denník Wall Street Journal zakladateľa firmy Leia Juna.

Inteligentné náramky a nabíjačky pre Xiaomi vyrábajú iné firmy
Čínsky kolos Xiaomi, ktorý navonok pôsobí ako univerzálny výrobca, v skutočnosti zastrešuje približne 55 menších firiem, do ktorých investoval stovky miliónov dolárov. Aj vďaka týmto firmám, ktoré pre Xiaomi individuálne vyrábajú výrobky na mieru, si dokáže udržať tak rozsiahle portfólio. Mnohí spotrebitelia napríklad nevedia, že lacné fitnes náramky nevyrába Xiaomi ale firma Huami alebo externé nabíjačky spoločnosť Zimi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjačka #Xiaomi #Mi Band #náramok #inteligentné spotrebiče #varič ryže #Mijia