Egypt odmietol bezplatný internet od Facebooku. Nemohol sledovať užívateľov

Egyptská vláda zablokovala platformu Free Basics, vďaka ktorej mali obyvatelia bezplatný prístup na Facebook a k niekoľkým ďalším internetovým službám bez platenia za mobilné dáta. Vláda sa nedokázala dohodnúť na sledovaní užívateľov.

05.04.2016 09:00
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Platforma Free Basics umožňuje bezplatný prístup k vybraným internetovým službám miliónom ľudí na celom svete. Ak to vláda umožní, obyvatelia menej rozvinutých krajín môžu na svojich mobiloch používať zjednodušenú verziu Facebooku, pristupovať k spravodajstvu, vyhľadávať voľné pracovné miesta alebo získavať informácie z miestnych samospráv. Platforma je určená predovšetkým pre ľudí v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. Donedávna ju mohli využívať aj obyvatelia Egypta, no tamojšia vláda sa napokon rozhodla, že bezplatné internetové služby od Facebooku zakáže. Dôvodom, na ktorý sa vláda odvolávala, bolo porušovanie internetovej neutrality. V skutočnosti však tomu bolo inak.

Egypt sa s Facebookom nevedel dohodnúť na sledovaní užívateľov
Agentúra Reuters priniesla správu o tom, že skutočným dôvodom zákazu medzinárodného programu Free Basics bolo odmietavé stanovisko Facebooku pri umožnení sledovania užívateľov. Program bol v Egypte spustený v októbri minulého roka, v predposledný deň v roku bol ale vládou dočasne zakázaný bez bližšieho odôvodnenia. Bezplatné využívanie niektorých internetových služieb mohli v Egypte využívať zákazníci mobilného operátora Etisalat, ktorý pôsobí vo viacerých krajinách a v súčasnosti je 13. najväčším mobilným operátorom na svete.

Informácie o detailoch blokovania neziskového programu od Facebooku poskytli agentúre Reuters dva informované zdroje, ktoré potvrdili, že medzi egyptskou vládou a Facebooku sa uskutočnilo viacero neúspešných rokovaní. Egyptská vláda od svojho amerického partnera požadovala sprístupnenie nástroja, ktorý by jej umožnil z monitorovať užívateľov. V akom rozsahu vláda žiadala Facebook o poskytnutie prístupu ale nie je známe a zúčastnené strany sa k problému odmietli vyjadriť. Egyptská vláda v oficiálnom vyjadrení aj naďalej tvrdí, že platforma poškodzovala ostatné firmy na trhu a bránila konkurenčnému prostrediu.

Facebook poskytuje bezplatný prístup k internetu v 37 krajinách
V súčasnosti je platforma Free Basics dostupná v 37 krajinách sveta a len v Egypte ju v priebehu dvoch mesiacov využívali viac ako 3 milióny obyvateľov, z toho tretina sa na Facebooku registrovala vôbec po prvýkrát. Sociálna sieť si na jej rozširovaní platformy postavila svoju globálnu stratégiu. Pre svoj ďalší rast je viac menej donútená rozširovať používateľskú základňu aj v krajinách, kde ľudia účet na sociálnej sieti nemajú z dôvodu nestabilného mobilné pripojenia alebo drahých mobilných dát. V tom jej má pomôcť práve platforma Free Basics s bezplatným prístupom k vybraným službám a sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #facebook #sociálna sieť #sledovanie užívateľov #Free Basics