WhatsApp šifruje všetky správy. Prístup k nim nemajú ani vyšetrovatelia

Služba WhatsApp už automaticky šifruje všetku komunikáciu medzi užívateľmi. Prístup k nej nemajú ani vyšetrovatelia či samotný prevádzkovateľ. Akcia zrejme onedlho vyvolá reakciu.

10.04.2016 17:40
whatsapp, facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Ak používate službu WhatApp, možno ste si všimli hlásenie, ktoré upozorňuje, že všetky odosielané správy sú po novom zabezpečené šifrovaním počas celého spojenia. ”To znamená, že WhatsApp ani tretie strany ich nemôžu čítať alebo počúvať. Prostredníctvom aplikácie sú zdieľané vaše najosobnejšie momenty, a práve preto sme do najnovších verzií našej aplikácie zabudovali šifrovanie celého spojenia. Šifrovanie počas celého spojenia bráni tomu, aby vaše správy, fotky, videá, hlasové správy, dokumenty a hovory skončili v nesprávnych rukách,” uvádza služba.

Všetky správy v službe WhatsApp sú už šifrované
Šifrovanie je automaticky dostupné pre viac ako jednu miliardy používateľov služby. Facebook, ktorý službu WhatsApp vlastní a spravuje, k tomuto kroku pristúpil po zintenzívnení verejnej diskusie o tom, ako veľmi by mali internetové firmy chrániť dáta a komunikáciou užívateľov. Šifrovanie spojenia je v priamom kontraste s požiadavkami FBI adresovanými veľkým firmám, v ktorých sa dožaduje prístupu k dátam niektorých užívateľov. Najviac skloňovaným je prípad útočníka z amerického San Bernardina, ktorého iPhone sa snažilo FBI odomknúť. Apple spolupracovať odmietlo, FBI preto o pomoc požiadalo zahraničné firmy.

Napriek protestu niektorých počítačových firiem, ktoré sa postavili na stranu Applu, FBI boj o prístup k dátam užívateľov nevzdáva a svoje argumenty obhajuje na súdoch. Nie je to však len o FBI. Kontrolu nad súkromnou elektronickou korešpondenciou chcú mať aj národní regulátori v niektorých krajinách. Príkladom je Brazília alebo krajiny Blízkeho východu, kde sa WhatsApp teší obľube. V Brazílii bola služba v minulom roku zablokovaná, úrady ju však odblokovali po dvoch dňoch. Na nové opatrenia regulátori ešte zareagovať nestihli, no je možné očakávať, že akcia aj v tomto prípade vyvolá reakciu.

Prístup k správam nebudú mať hackeri, vlády ani prevádzkovateľ, tvrdí WhatsApp
“Nikto iný, dokonca ani WhatsApp nemôže čítať odoslaný obsah. Deje sa tak, pretože vaše správy sú zabezpečené zámkom a kľúč na odomknutie a prečítanie správ máte iba vy a príjemca správy. Každá odoslaná správa má kvôli zvýšenej ochrane svoj unikátny zámok a kľúč. Toto všetko sa deje automaticky,” píše WhatsApp v oficiálnom vyjadrení k spusteniu šifrovania.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #FBI #facebook #komunikácia #šifrovanie #Whatsapp