Apple už na svoj vrchol dosiahol. Zlatá éra iPhonov sa končí

Tržby Applu klesli vôbec po prvýkrát za posledných 13 rokov. iPhony už lákajú ľudí menej a firme v ponuke chýba produkt, ktorý by ich nahradil. Sľubovanú revolúciu hodinky Watch nepriniesli, a rast tržieb je zatiaľ v nedohľadne.

27.04.2016 14:05
Apple, iPhone, iPhone SE Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone SE)
debata (6)

Rásť sa nedá donekonečna. Potvrdzujú to aj najnovšie finančné výsledky spoločnosti Apple, ktoré potvrdili dohady o tom, že firma už na svoj vrchol dosiahla. Minimálne v segmente, ktorý jej zabezpečil pozíciu najhodnotnejšej firmy na svete. Obrovský záujem o iPhony upadá, Apple ich predáva čoraz menej a postupne stráca dych. Pridaná hodnota nových iPhonov je oveľa nižšia než v minulosti, Apple sa preto pokúsil očakávaný vývoj na trhu zvrátiť aspoň tým, že skrátil cyklus uvádzania noviniek na trh. V priebehu jedného roka sa tak fanúšikovia značky zrejme dočkajú uvedenia až dvoch nových modelov telefónov iPhone. Novinka iPhone 7 by mala byť predstavená na jeseň.

iPhonom chýbajú inovácie. Kratší životný cyklus nestačí
Marcový iPhone SE je však ukážkou, že Apple nestíha inovovať smartfóny do takej miery, ako očakávajú spotrebitelia. Na prvý pohľad sa môže zdať, že firme chýba vízia a nadčasovosť, akú si udržala až do prestavenia iPhonu 5. V súčasnosti po stránke technológií iPhony len dobiehajú to, čo konkurencia s Androidom už nejaký čas používa.

Vo výsledkoch hospodárenia za druhý kvartál firma priznala príjmy vo výške 50,56 miliardy dolárov, čo je o takmer 7 miliárd menej než v prvom kvartáli na konci minulého roka. Pokles tržieb je to pre Apple prvý od roku 2003. Za posledný štvrťrok firma predala 51,2 milióna iPhonov, čo je presne o 10 miliónov menej než pred rokom. Ako uvádza server BBC, najslabším článkom bola Čína, kde bol prepad tržieb suverénne najväčší, až 26 percent. Nižšie tržby takisto poznačil silný dolár.

Zlatá éra iPhonov sa končí
Podľa analytikov je prepad tržieb pre Apple varovným signálom a zároveň upozornením, že zlatá éra iPhonov, ktoré sú najúspešnejším technologickým produktom v histórií, sa končí. Záchranou pre Apple môže byť nový, rovnako úspešný produkt, ktorý je však v nedohľadne. S hodinkami Watch firma prišla neskoro, navyše bez výraznejších inovácií, ktoré by obrátili trh naruby. V súčasnosti tržby z predaja hodiniek Applu generujú len jednu miliardu dolárov za štvrť roka. To ale nestačí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #tržby #Watch