Slovenskí stredoškoláci sa zúčastnia najväčšej súťaže mladých vedcov

Do najväčšej súťaže mladých vedcov, Intel ISEF, sa opäť prebojovali aj dvaja stredoškoláci z východného Slovenska. V americkom Phoenixe si zmerajú sily s najlepšími študentami z celého sveta.

04.05.2016 07:00
Intel ISEF, ISEF 2016, Ivan Grega, Jana... Foto:
Súťaže Intel ISEF sa aj v roku 2016 zúčastnia dvaja Slováci. Zľava Jozef Ristvej, predseda asociácie AMAVET, Ivan Grega z gymnázia v Košiciach a Jana Čorňáková z gymnázia v Prešove.
debata

Súťaž Intel ISEF je jedným z najprestížnejších podujatí pre mladých vedcov z celého sveta. Každoročne sa na nej predstaví viac ako tisícka ambicióznych projektov, ktoré súťažia o hodnotné ceny. Už len samotná účasť na podujatí však stredoškolákom otvára dvere na najlepšie svetové univerzity. Niet divu. Mladí vedci sa na súťaž obvykle pripravujú niekoľko dlhých mesiacov či dokonca rokov, počas ktorých skúmajú a testujú svoje nové objavy a hypotézy, ktoré môžu zmeniť svet.

Dvaja slovenskí stredoškoláci sa prebojovali medzi najlepších z najlepších
Ešte predtým, než si študenti vybojujú vstup na celosvetové finále súťaže, si musia medzi sebou zmerať sily v národných kolách. Zo siedmych miliónov postúpi len malá hŕstka tých najlepších. Po minulé roky sa súťaže zo Slovenska zúčastnilo niekoľko študentov, tento rok do amerického Phoenixu vycestujú dvaja stredoškoláci. Zhodou okolností sú obaja z východného Slovenska. Ich projekty, s ktorými zvíťazili na národnej súťaži Festival vedy a techniky, ktorú organizuje združenie AMAVET, budú v Spojených štátoch hodnotiť aj nositelia Nobelovej ceny a ďalšie vedecké kapacity.

Ivan Grega z Evanjelického gymnázia Jana Amosa Komenského v Košiciach bude súťažiť s projektom s názvom “Magnetické nanočastice a ich využitie v biomedicínskych aplikáciách. “V našej práci sme študovali hydrodynamické vlastnosti vybraných zložení magnetických nanokvapalín z pohľadu magnetickej hypertermie. Merali sme ich fyzikálne, štruktúrne a magnetické vlastnosti, ktoré určujú implementáciu daných systémov v biomedicínskych aplikáciách,” upresňuje Ivan. Na prvý pohľad laikovi nič nehovoriaci projekt môže nájsť svoje uplatnenie napríklad aj pri liečbe rakoviny. Ivan vo svojom výskume našiel tri rôzne zloženia magnetických nanočastíc, ktoré môžu byť injekčne aplikované do organizmu pacienta.

Pod druhým súťažným projektom je podpísaná Jana Čorňáková z Gymnázia a ZŠ sv. Mikuláša v Prešove. Jana skúmala vplyv koncentrácie tanínu na háďatko zemiakové. Jana skúmala aký vplyv na liahnutie vajíčok háďatka má roztok tanínu v pôde v rôznej koncentrácii. “Výsledky v in vitro teste ukázali, že roztok tanínu výrazne potláčal liahnutie vajíčok z cýst G. pallida v porovnaní s neošetrenou kontrolou, v ktorej sa vyliahlo až 61,9 percenta z celkového počtu vajíčok v cystách,” uviedla Jana. Tanín môže byť podľa nej vhodným prostriedkom v boji proti týmto parazitom.

Mladí Slováci sa dokážu na súťaži Intel ISEF presadiť každý rok
Slovenské tímy študentov sú na súťažiach Intel ISEF každoročne veľmi úspešné. Počas minulého ročníka štvorica študentov získala dve tretie miesta a jedno špeciálne štvrté miesto vo svojej kategórii. Martin Holický z Bratislavy získal tretie miesto za výskum domácej diagnostiky chronického ochorenia obličiek a Daniel Zvara zo Žiliny jedno tretie a jedno štvrté miesto za projekt mapovania a orientácie v 3D priestore.

Súťaž Intel ISEF od roku 1950 organizuje nezávislá Spoločnosť pre vedu a spoločnosť a od roku 1997 je jej hlavným podporovateľom spoločnosť Intel. Tento rok sa bude konať počas druhého májového týždňa a víťazi 22 vedeckých kategórií vrátane absolútneho víťaza, budú vyhlásení v piatok, 13. mája. Hlavnou cenou je medaila Gordona Moora a finančná odmena vo výške 75-tisíc dolárov. Finalisti si vo všetkých kategóriách medzi sebou prerozdelia 4 milióny dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #Intel ISEF #AMAVET #mladí vedci #Ivan Grega #Jana Čorňáková