Spotify na Slovensku zlacnelo. Vďaka rodinnému predplatnému

Rodinné predplatné môže v rámci rodinného predplatného v službe Spotify využívať až 6 nezávislých užívateľov. Za mesiac zaplatia 1,5 eura. V susednom Rakúsku sú ceny výrazne vyššie.

23.05.2016 20:05
spotify, rodinné predplatné Foto:
Spotify zvýhodnilo rodinné predplatné.
debata

Pri vstupe na slovenský a český trh sa Spotify rozhodlo, že mesačný poplatok za prístup k rozsiahlej hudobnej databáze musí byť v krajinách strednej Európy výrazne nižší než na západe. Pri cenotvorbe bola preto firma opatrná. Snažila sa nastaviť cenu tak, aby nebola privysoká, a zároveň aby práve ona bola pádnym argumentom k využívaniu hudobného predplatného. Stalo sa. Oproti susedným Rakúšanom tak Slováci za prémiový balík Spotify platia mesačne až o 4 eurá menej.

Spotify kultivovalo trh, ostatní sa inšpirovali
Nakoľko Spotify nastavilo latku vysoko, konkurenčné firmy ju podliezť nemohli, a tak s cenou príliš nevymýšľali. Spotify, Deezer, Hudba Google a Apple Music stoja rovnako – šesť eur bez jedného centu. Spotify si na Slovensku medzičasom stihlo podchytiť tisíce užívateľov, z ktorých väčšinu naučilo za hudbu platiť. Deezer, ktorý na trh zavítal neskôr, by to mal o čosi ťažšie nebyť spojenia so Slovak Telekomom, ktorý sa službe postaral o propagáciu. Meškajúci Apple a Google zas s predplatným oslovili užívateľov z vlastných radov. Všetky tieto firmy si trh v podstate rozdelili a nastal čas, aby začali bojovať aj o zákazníkov konkurencie. Ako inak – cenou.

Suverénne najlacnejší bol dlhú dobu Apple Music. Mesačné predplatné je síce u všetkých služieb rovnaké, značné rozdiely sú v rodinnom predplatnom. Rodinné predplatné umožňuje využívať službu viacerým užívateľom nezávisle, a to za výhodnejšiu kombinovanú cenu. Za necelých 9 eur môže službu Apple Music na svojich zariadeniach využívať až 6 členov domácnosti.

Vďaka rodinnému predplatnému možno ušetriť až 4,5 eura mesačne
Spotify rodinné predplatné ponúkalo tiež, no jeho schéma bola komplikovanejšia ako u konkurencie. Za každého užívateľa navyše si služba pýtala ďalší poplatok. Čím bolo užívateľov viac, tým bola cena po prepočte pre každého z nich nižšia. Služba ale prichádza so novinkou, vďaka ktorej sa konečne vyrovná ponuke od Apple.

Platnosť rodinného predplatného sa rozšírila až na šesť samostatných užívateľov pri zachovaní ceny 8,99 eur mesačne. Cena za jedno predplatné v rámci balíka je tak po prepočte len 1,5 eura. V Rakúsku, Nemecku a ďalších krajinách v eurozóne užívatelia za rodinné predplatné zaplatia až o 6 eur viac. Ďalšou časovo obmedzenou ponukou od Spotify je trojmesačné predplatné pre jedného užívateľa za 99 centov mesačne. Následne si bude služba účtovať základný 6-eurový poplatok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #Deezer #Apple Music #hudobné predplatné #Hudba Google