Telekom má nový mobilný platobný terminál. Komunikuje s mobilom

Telekom podnikateľom ponúka už aj malý mobilný terminál pre realizáciu platieb v teréne. Jedinou podmienkou je dostupnosť internetového pripojenia či už cez mobilné dáta alebo Wi-Fi.

27.05.2016 08:00
platobný terminál, Telekom, mPOS Foto:
Slovak Telekom predstavil mobilný platobný terminál (na obrázku).
debata

Po niekoľkých týždňoch v ostrej prevádzka Slovak Telekom oficiálne predstavil nové mobilné platobné terminály pre podnikateľov. S ich pomocou je možné realizovať bezhotovostné platby prakticky na ľubovolnom mieste. Jediným obmedzením je dostupnosť internetového pripojenia – či už cez mobilnú sieť operátora alebo Wi-Fi.

Mobilné terminál je veľký ako bežná kalkulačka a podľa Telekomu je práve kvôli svojej veľkosti a spôsobu využitia vhodná pre podnikateľov, ktorí sa často nachádzajú v teréne alebo je nich prevádzka klasického terminálu pridrahá. Zariadenie je možné spárovať s mobilným telefónom cez Bluetooth a následne ho využívať na všetky tri základné druhy platieb – pomocou magnetického prúžku, čipu na karte alebo aj na bezkontaktné platby. Terminál si poradí so štyrmi typy platobných kariet – MasterCard, Maestro, Visa a Visa Electron a bezkontaktnými platbami s mobilom s technológiou NFC. Karty American Express, ktoré napríklad vydáva VÚB banka, terminálom podporované nie sú.

Terminál je možné spojiť so smartfónom s iOS alebo Androidom

Spojenie s mobilom je vyžadované kvôli obsluhe terminálu. Pre tieto účely je potrebné stiahnuť si aj mobilnú aplikáciu Pogo> dostupnú pre iPhony a zariadenia s Androidom. Aplikácia umožňuje platby autorizovať ale aj stornovať. Zoznam transakcií je dostupný tak cez web alebo aj priamo v aplikácii.

Mobilný platobný terminál od Telekomu je možné... Foto: Slovak Telekom
platobný terminál, Telekom, mPOS Mobilný platobný terminál od Telekomu je možné spárovať s ľubovolným smartfónom a tabletom so systémom iOS a Android.

Miniatúrny mPOS terminál má v sebe zabudovanú vlastnú batériu, ktorú by ho mala udržať v prevádzke počas celého dňa. Ako Telekom upresnil, zakúpenie či prenájom terminálu má pre podnikateľa zmysel ak prijíma aj platby vo výške do 500 eur mesačne. V takom prípade by mal ušetriť približne 40 percent nákladov oproti prevádzke klasického terminálu.

Za službu mPOS si Telekom účtuje 11,99 eur bez DPH mesačne. Za jej zriadenie si účtuje 9-eurový jednorázový poplatok. Zariadenie je možné zakúpiť za jedno euro pri 24 mesačnej viazanosti alebo za 150 eur bez viazanosti. Zákazník následne za transakcie platí podľa mesačného obratu, od 4,99 eur (pri transakciách do 125 eur) až do 19,99 eur a 1,1 percenta z hodnoty transakcie (pri objeme platieb nad 3001 eur). Peniaze sú

Mobilné dátové pripojenie môže nahradiť aj dostupné Wi-Fi

Využívanie terminálu je viazané na dostupnosť internetového pripojenia cez spárovaný mobilný telefón alebo tablet. “Každý zákazník k službe automaticky získa dátovú SIM kartu, ku ktorej si v prípade potreby môže aktivovať aj osobitný dátový balíček,” doplnil Telekom. Využiť je ale možné aj dostupné Wi-Fi pripojenie alebo čerpať dáta z vlastného dátového programu, ktorého poskytovateľom môže byť aj konkurenčný operátor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #platby #podnikatelia #NFC #platobný terminál #mPOS #mobilné platby #platobné karty