Irán sa dožaduje väčšej kontroly nad online komunikáciou

Prevádzkovatelia komunikačných platforiem ako je WhatsApp a Telegram majú rok na to, aby dáta o iránskych užívateľoch ukladali len na servery umiestnené v krajine. Inak im hrozí, že služby budú v Iráne zablokované.

02.06.2016 12:30
irán, mapa, znak Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Sociálne siete sú v Iráne pod drobnohľadom cenzorov, ktorí sa usilujú o to, aby mali užívatelia prístup len k vybraným informáciám na internete. Aj keď iránsky internet ani zďaleka nepripomína uzatvorený štátny intranet, ku ktorému má napríklad prístup severokórejská elita, niektoré črty má veľmi podobné. Sociálne siete, tak ako ich poznajú ľudia v západnom svete, v krajine oficiálne neexistujú. Nahradené sú miestnymi alternatívami, nad ktorými majú regulátori väčšiu kontrolu, a na ktorých je možné publikovať, zdieľať a vyhľadávať len taký obsah, ktorý nie je v rozpore s islamským právom.

Na Blízkom východe si užívatelia pomáhajú najmä so službami VPN

To, že sociálne siete ako Facebook, Twitter a ďalšie v Iráne neexistujú, ale neznamená, že ich miestni obyvatelia nevyužívajú. Vďaka VPN službám je možné rozsiahle regulácie efektívne obísť. Napokon využívanie VPN služieb je trendom aj v mnohých arabských krajinách, kde polícia len z času na čas zasahuje proti ich používateľom.

Regulátori chcú mať kontrolu aj nad šifrovanými správami

Okrem sociálnych sietí sú terčom regulátorov aj populárne komunikačné platformy na čele s WhatsApp, Viberom, Skype a ďalšími. WhatsApp už globálne šifruje všetky správy medzi užívateľmi, čo úradom komplikuje prácu pri monitorovaní komunikácie. Iránska najvyššia rada pre kyberpriestor vydala preto nariadenie, ktoré ukladá prevádzkovateľom komunikačných služieb povinnosť ukladať všetky dáta o iránskych užívateľoch v rámci krajiny. Prevádzkovatelia služieb majú teraz rok na to, aby sa nariadeniu prispôsobili.

Najpopulárnejšou komunikačnou službou v Iráne je nemecký Telegram, ktorý podľa BBC využíva každý štvrtý obyvateľ. Všetky správy sú rovnako ako pri WhatsApp šifrované. Prevádzkovateľ Telegramu má teraz pred sebou veľmi ťažké rozhodnutie. Buď sa regulácii podvolí a zotrvá tak na dôležitom trhu, alebo bude podobne ako WhatsApp regulácie ignorovať a užívateľom v ostatných krajinách tak dá najavo, že ich súkromie má prednosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #cenzúra #Whatsapp #regulácia #Telegram