Test: SIM karta ChatSim sľubuje komunikáciu zadarmo kdekoľvek na svete

Vyskúšali sme službu, ktorá sľubuje neobmedzené zasielanie správ cez mobilný internet nech sa nachádzate na Slovensku či v Malajzii. ChatSim za malý ročný poplatok umožní posielať správy cez WhatsApp alebo Facebook Messenger.

19.06.2016 20:50
chatsim Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak sa chystáte na letnú dovolenku v niektorej z krajín EÚ, môžete pomerne pohodlne zostať v kontakte s rodinou a známymi bez toho, aby vás na konci mesiaca mobilný operátor prekvapil faktúrou so závratnou sumou. Vďaka regulácii EÚ je už európsky roaming len o málo drahší než bežné miestne hovory. Za odchádzajúce hovory na Slovensko si priplatíte len 6 centov za minútu, za prichádzajúce 1,137 centov a za SMS 2,4 centa. V okolitých krajinách je u niektorých operátorov dokonca možné volať a prijímať hovory bezplatne, z objemu minút v rámci predplateného balíka.

Lacnejší európsky roaming pri cestách vždy nezachráni

Pri cestách mimo Európy sa roamingové ceny násobia, v niektorých krajinách za minútu hovoru na Slovensko zaplatíte aj dve či tri eurá. Riešením je kúpa miestnej SIM karty, ktorá môže ale aj nemusí ponúkať výhodnejšie volania do zahraničia. Cestovatelia si ju zväčša kupujú kvôli dátam, ktoré sú u miestneho operátora lacnejšie. Existuje však ešte jeden spôsob ako zostať v kontakte s rodinou a priateľmi bez toho, aby ste si museli priplácať za dáta a navštevovať pobočku zahraničného mobilného operátora s dokladom totožnosti. Na trhu sú dostupné služby, ktoré ponúkajú neobmedzené zasielanie textových správ cez internet nech sa už nachádzate kdekoľvek. Jednou z nich je aj služba ChatSim, ktorú sme mali možnosť vyskúšať.

ChatSim je akousi medzinárodne dostupnou službou, ktorá sa automaticky a bez akýchkoľvek poplatkov pre užívateľa pripája na internet u roamingových partnerov po celom svete. Funguje to nasledovne. Po objednaní služby cez internet vám bude doručená SIM karta, spolu s návodom ako službu používať. Po aktivácii služby cez internet SIM kartu vložíte do mobilného telefónu, prispôsobíte využitie mobilných dát a môžete začať so svojimi priateľmi komunikovať cez aplikácie ako je Facebook Messenger, WhatsApp, a niekoľko ďalších. Spoločnosť ChatSim si dala záležať na tom, aby bola služba prehľadná a aby jej konceptu porozumel každý so základnou znalosťou anglického jazyka. No nie je tomu tak vždy.

Čo o službe píše ChatSim?

ChatSim je prvou SIM kartou na svete, ktorá vám umožní pripojiť sa k vašim obľúbeným četovacím aplikáciám kdekoľvek sa nachádzate. Za 10 eur ročne môžete posielať neobmedzené množstvo textových správ a smajlíkov cez služby WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, LINE, Telegram a mnoho ďalších. Počas ciest po svete sa už nemusíte obávať roamingových poplatkov. ChatSim znížuje dátové prenosy o 90 percent a garantuje mimoriadne rýchlosti v 3G a 4G sieťach, nakoľko sa vždy pripája k sieti operátora s najlepším pokrytím.

Služba ChatSim funguje takmer po celom svete s... Foto: ChatSim
chatsim Služba ChatSim funguje takmer po celom svete s výnimkou niektorých krajín v Afrike.

Aké sú naše skúsenosti?

Po objednaní SIM karty sme sa ju pokúsili aktivovať cez internet. Všetko prebehlo bez komplikácií, služba funguje. Niekoho však môžu zaskočiť údaje, ktoré si pri aktivácii ChatSim vypýta. Okrem základných údajov vrátane presnej adresy a telefónneho čísla je potrebné priložiť aj naskenovanú kópiu občianskeho preukazu alebo pasu. Ak by sa údaje v ňom nezhodovali s údajmi zadanými pri registrácii, prevádzkovateľ má právo poskytovanie služby užívateľovi zrušiť. Pri čítaní podmienok používania sme sa takisto dozvedeli, že prevádzkovateľ má rovnaké práva aj v prípade, ak užívateľ službu využíva inak, než jej jej primárny účel – teda využitie vybraných online četovacích aplikácií. Ak by sme mali na pozadí spustenú inú aplikáciu, ktorá bez nášho vedomia aktualizuje svoje údaje z internetu, máme problém. Našťastie ChatSim ponúka návod, ako ostatným aplikáciám zabrániť, aby si sťahovali údaje z internetu pri mobilnom pripojení. Návod je dostupný pre všetky tri najpoužívanejšie platformy – iOS, Android a Windows Phone.

Aktivácia ChatSim vyžaduje priloženie... Foto: ChatSim
chatsim Aktivácia ChatSim vyžaduje priloženie naskenovanej kópie pasu alebo občianskeho preukazu.

Aj keď ChatSim funguje s niekoľkými online komunikačnými platformami, chýba mu napríklad podpora pre Google Hangouts, Viber, Skype, a ďalších. Po zakúpení kreditov je možné posielať aj multimédií, avšak bez podpory sociálnych sietí ako je Instagram či Snapchat. Skrátka, všetko funguje len v rámci deviatich podporovaných aplikácií (WhatsApp, Telegram, BlackBerry BBM, Facebook Messenger, WeChat, QQi, Line, Hike a Kakao). Väčšina užívateľov si ale s takýmto zoznamom vystačí.

Nie sú fotky ako fotky

Spomenuli sme aj multimédiá. Tie sú ale samostatnou kapitolou. Za SIM kartu záujemca zaplatí jednorazovo 10 eur a za neobmedzené zasielanie textových správ a smajlíkov aj ročný 10-eurový poplatok. Ak k tomu pripočítame štandardné poštovné na Slovensko, konečná suma za základný balík služby je 27,5 eura. K základnému balíku si možno dokúpiť aj kredity s platnosťou jeden rok. 2000 kreditov stojí 10 eur, 5000 kreditov 25 eur a 10000 kreditov 50 eur. Zakúpené kredity sa z účtu následne odpočítavajú podľa toho, koľko obrázkov a videí užívateľ poslal, eventuelne koľko minút hovorov uskutočnil. Pre ilustráciu, za 2000 kreditov ej možné zaslať približne 200 fotografií alebo 40 videí alebo uskutočniť 80 minút. Tento prepočet je ale veľmi nepresný. Kredity ale nemožno využiť v iných než predvolených aplikáciách. Aj na druhom konci sveta budete teda bez Wi-Fi odrezaní od prístupu k online mapám alebo Facebooku.

Ročný 10-eurový poplatok zahŕňa zasielanie... Foto: ChatSim
chatsim Ročný 10-eurový poplatok zahŕňa zasielanie obyčajných textových správ a smajlíkov v podporovaných aplikáciách.

Keď sme sa snažili dohľadať, čo presne znamená spomínaných 200 fotiek a 40 videí zistili sme, že množstvo prenesených dát záleží od zóny, v ktorej sa užívateľ nachádza. Megabajt prenesených dát v každej zo šiestich zón má totiž inú kreditovú hodnotu. Na Slovensku, v Anglicku alebo v Austrálii sa za prenesený megabajt z účtu odpočíta 50 kreditov. V Spojených štátoch a Kanade 100 kreditov, v Brazílii až 300 kreditov. V troch krajinách ChatSim v multimediálnej verzii Plus funguje len ak si užívateľ dobije kredit vyššou sumou, keďže megabajt dát má hodnotu až 3000 kreditov.

Za peniaze si užívateľ nakupuje kredity, ktoré... Foto: ChatSim
chatsim Za peniaze si užívateľ nakupuje kredity, ktoré mu umožnia posielať multimediálne správy.

Pre koho je služba určená?

Cieľovou skupinou pre ChatSim sú už spomínaní cestovatelia ale aj občasní dovolenkári, študenti v zahraničí alebo tínedžeri v letnom tábore pri mori. Služba má napriek svojim viacerým obmedzeniam aj mnohé nesporné výhody. Ak plánujete počas jednej cesty navštíviť viacero krajín a vystačíte si s textovými správami cez WhatsApp a Messenger, nemusíte sa obťažovať kupovaním SIM kariet niekoľkých zahraničných operátorov a vyhľadávaním vhodných taríf a balíkov, ktoré využijete počas svojho pobytu. SIM kartu si aktivujete, vložíte do telefónu, nastavíte podporované služby a o nič iné sa už nemusíte starať. Klasické volania a SMS ale ChatSim v zahraničí nenahradí, v malej výhode sú teda tí, ktorí môžu v telefóne využívať dve SIM karty súčasne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #telefonovanie #facebook #sociálna sieť #roaming #komunikácia #Whatsapp #ChatSim