V Alžírsku počas maturitných skúšok blokujú prístup na sociálne siete

Alžírsku sa dlhodobo nedarí bojovať s podvádzaním pri maturitných skúškach. Počas konania skúšok preto v krajine zablokovali prístup na všetky sociálne siete.

21.06.2016 07:00
maturita, maturant Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Raz za čas sa aj na Slovensku objavia informácie o úniku maturitných otázok ešte pred oficiálnym konaním skúšok. V Alžírsku čelia rovnakému problému každý rok. Akékoľvek opatrenia sa v krajine ukázali ako neefektívne a študenti si medzi sebou aj naďalej posielali témy maturitných otázok. V dôsledku toho musela v Alžírsku viac než polovica študentov posledných ročníkov stredných škôl maturitné skúšky opakovať.

Na náhradné skúšky sa však alžírske ministerstvo školstva poistilo tým, že národnému regulátorovi prikázalo dočasne zablokovať prístup k sociálnym sieťam v celej krajine. Sociálne siete vrátane Facebooku a Twitteru a ďalších boli blokované počas celej dĺžky konania maturitných skúšok, teda od 19. júna do 23. júna. Podľa serveru Reuters bol na školách takisto rušený mobilný signál a prístup k 3G sieti.

Ani avizované opatrenia však nemusia byť dostatočné, nakoľko stále veľké množstvo Alžírčanov využíva takzvané VPN siete, ktoré im umožnia používať aj internetové služby a navštevovať stránky, ktoré sú inak v krajine oficiálne blokované. Niektorí užívatelia mali v krajine problém navštiviť aj bežné internetové stránky, napriek tomu, že alžírske ministerstvo pôšt, telekomunikácií a informačných technológii výpadky iných internetových služieb neohlásilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #VPN #maturitné skúšky