Prehliadač Edge je vraj najšetrnejší k batérii, Chrome je presný opak

Microsoft uskutočnil sériu testov, ktorých výsledky údajne jednoznačne tvrdia, že prehliadač Edge šetrí batériu viac než všetky bežné prehliadače. Najhoršie v testoch obstál prehliadač Google Chrome.

24.06.2016 08:00
Samsung chromebook Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ak používate notebook na cestách a pripájate sa na dostupné Wi-Fi siete, väčšinu času pravdepodobne strávite prezeraním stránok na internete. Spôsob, akým internetové prehliadače narábajú s online obsahom, koľko a aké dáta sťahujú a aké doplnky používajú môže preto mať významný vplyv na výdrž na batériu. Mnoho firiem sa chváli, že ich prehliadač je najlepší a najšetrnejší na batériu. Hľadanie pravdy nie je tak jednoduché, keďže záleží na podmienkach, v ktorých boli prehliadače testované a s akým obsahom pracovali. Prispôsobiť si výsledky vlastným potrebám preto nie je až taký problém. Microsoft jeden vlastný test uskutočnil. Prehliadač Edge v ňom vyhral s výrazným náskokom pred konkurenciou.

Štyri prehliadače, štyri diametrálne odlišné výsledky

Pri testovaní Microsoft vo svojich redmondských laboratóriách použil štyri identické, plne nabité, notebooky, pričom každý z nich mal nainštalovaný iný internetový prehliadač. Test v úvode sledoval, koľko energie prehliadače spotrebujú pri prehrávaní jedného online videa. Notebook s prehliadačom Google Chrome sa vybil po štyroch hodinách aj 20 minútach, s Firefoxom po piatich hodinách a 9 minútach a s s Operou po šiestich hodinách a 18 minútach. Prehliadač Edge od Microsoftu si počínal najlepšie. Video nepretržite prehrával 7 hodín a 22 minút.

Aby bol test komplexný, Microsoft následne notebooky nabil a a namiesto videa na nich spustil sériou automatických procesov, ktoré priebežne otvárali stránky, rolovali na stránkach a spúšťali videá. Edge opäť všetky prehliadače prekonal. Na chvoste sa tentokrát ocitol Firefox. Ak by predsa len niekto namietal, Microsoft si pri interpretácii výsledkov pomohol aj dátami získanými od užívateľov systému Windows 10, ktoré potvrdili dominanciu prehliadača Edge, za ktorým bol v tesnom závese Firefox. Informácie o prehliadači Opera Microsoft do záverečného porovnania nezahrnul.

Opera má takisto špeciálny režim na šetrenie batérie

Google Chrome je síce najpoužívanejším internetovým prehliadačom, no ostatné firmy sa snažia všemožne oslabiť jeho pozíciu a Microsoft sa o to pokúša práve argumentami o vysokej energetickej náročnosti. Nie je tomu tak dávno, čo Opera predstavila novú verziu prehliadača so šetriacim režimom, ktorý má údajne ušetriť až 50 percent energie pri surfovaní. Opera si pri šetrení domohla algoritmom, ktorý efektívnejšie narába s JavaScriptom a takisto obmedzením aktivity na nepoužívaných záložkách v prehliadačí, prerušením aktivity doplnkov v čase keď nie sú potrebné a takisto úplným zrušením niektorých animácií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #prehliadač #Microsoft Edge #Google Chrome