Videá od extrémistov bude blokovať Facebook aj Google

S cieľom obmedzenia vplyvu extrémistických a teroristických skupín budú internetové spoločnosti musieť stanoviť nové pravidlá hry a určiť, ktoré videá na internet patria a ktoré už nie.

26.06.2016 16:28
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Magazín Fortune pred niekoľkými týždňami citoval európsku viceprezidentku Facebooku Nicolu Mendelsohn, ktorá predpovedá, že sociálnym sieťam vrátane Facebooku bude do piatich rokov dominovať najmä video. Komentáre a príspevky tak ako ich poznáme dnes budú takmer výhradne interaktívne a užívatelia si budú medzi sebou zdieľať prevažne multimediálny obsah. “Ak by som sa mala staviť, bude to video, video, video,” uviedla Mendelsohnová.

Extrémistické videá vraj na internete nemajú čo hľadať

Zatiaľ čo odstrániť nenávistné komentáre a akékoľvek prejavy extrémizmu už dnes sociálne siete dokážu, na videá tohto charakteru zatiaľ rad neprišiel. Je preto na čase, aby videá, ktoré sú čoraz dôležitejším informačným médiom boli kontrolované rovnako ako textové príspevky. Podľa agentúry Reuters už Google a Facebook k blokovaniu extrémistických videí už pristúpili. V tichosti a bez väčšej pozornosti.

Blokovanie videí, ktoré by mohli podnecovať nenávisť je horúcou témou nie len v krajinách Blízkeho východu ale napríklad aj v Spojených štátoch alebo Belgicku. Teda v krajinách, ktoré zatiaľ nie príliš efektívne bojujú proti terorizmu a propagande Islamského štátu. Islamský štát sociálne siete využíva na svoje informačné kampane, ktoré majú za cieľ verbovať dobrovoľníkov zo západu. Twitter už proti nim pomerne efektívne zakročil a mnohé účty patriace podporovateľom Islamského štátu zablokoval.

Staronová technológia dokáže identifikovať videá od teroristov

Reuters uvádza, že technológia, ktorá bola pôvodne vyvinutá na identifikovanie a odstránenie videí porušujúcich autorské práva našla širšie uplatnenie a je ju možné nasadiť aj pri odstránení iného nevhodného obsahu. “Technológia vyhľadáva unikátne digitálne odtlačky vo videách, ktoré im automaticky prideľujú internetové spoločnosti, a ktoré následne umožňujú všetok obsah zodpovedajúci vybraným kritériám okamžite zmazať,” upresňuje agentúra. Tento systém takisto dokáže zachytiť pokusy o opätovné zverejnenie videí s rovnakým obsahom.

Spoločnosti sa diskusii o použití technológii na blokovanie nevhodných videí z pochopiteľných dôvodov vyhýbajú. Ľudia, ktorí sú s fungovaním technológie zoznámení, ale agentúre Reuters potvrdili, že videá nahrané na server môžu byť skontrolované a zablokované ak sa ich obsah nachádza na čiernej listine. Zatiaľ ale nevedno, či je tento proces už úplne zautomatizovaný, alebo do posudzovania vhodnosti videí zasahuje aj ľudský faktor.

Ľudský faktor je naďalej dôležitý. Zabráni zneužitiu technológie

Aj keď ľudský faktor môže pri kontrole obsahu zlyhať, je potrebné uvedomiť si, že práve on je ochranou pred možným zneužitím technológie tretími stranami. Ak totiž niekto pochopí ako automatické kontrolné mechanizmy fungujú, môže ich jednoducho obísť.

Všetky významné internetové firmy sa budú musieť skôr či neskôr rozhodnúť, akým spôsobom vytvoria rovnováhu medzi požiadavkami zo strany vlád a slobodou prejavu a práva na informácie. Terorizmus môže výrazne ovplyvniť pravidlá hry. Neexistuje totiž rámec, ktorý by bol tak jednoznačný ako u autorských práv alebo detskej pornografie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Google #facebook #cenzúra #sociálne siete #extrémizmus #videá