Používate online zápisník Evernote? Čakajú vás mnohé obmedzenia

Používatelia multifunkčného online zápisníka Evernote si priplatia. Balíky Plus a Premium budú výrazne drahšie, bezplatný variant obmedzí synchronizáciu na dve zariadenia.

30.06.2016 08:00
evernote, poznámky, mobil Foto:
Evernote je všestranný online zápisník (na obrázku)
debata (3)

Multifunkčný online zápisník Evernote má niekoľko miliónov používateľov po celom svete. Platený variant služby v minulosti ponúkal na rok zdarma ako súčasť benefitov k mobilným paušálom napríklad aj slovenský Telekom. Pre tých, ktorí službu Evernote nepoznajú stojí za zmienku, že v rámci jej mobilnej a desktopovej aplikácie je možné vytvárať a zdieľať poznámky medzi viacerými zariadeniami a užívateľmi. Univerzálna aplikácia si v platenom variante poradí aj s jednoduchými prezentáciami, pripomienkami, veľmi jednoducho v nej možno vytvárať nákupné zoznamy, ukladať webové stránky či prakticky akékoľvek dokumenty. Čokoľvek, čo užívateľ v aplikácii vytvorí sa automaticky ukladá na vzdialený server. Pri bezplatnom variante možno za mesiac do cloudového úložiska vložiť 60 MB dát, pri variante Plus jeden gigabajt a pri najvyššom Premium až 10 gigabajtov.

Jednotlivé balíky služieb sa medzi sebou líšia nie len množstvom uložených dát a cenou ale aj funkciami. Kým pri lacnejšom platenom balíku možno získať prístup k poznámkam aj bez internetového pripojenia, pri najvyššom balíku možno vyhľadávať aj kľúčové slová vo vložených PDF dokumentoch, späšťať prezentácie, prehliadať históriu a mnohé ďalšie.

Zmeny v službe Evernote užívateľov nepotešia

Po niekoľkých rokoch ale služba prichádza s viacerými novinkami, ktoré ale užívateľov nepotešia. Dotknú sa totiž nie len užívateľského komfortu ale navyše platiaci používatelia si budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Kým doposiaľ bolo možné synchronizovať poznámky medzi neobmedzeným množstvom zariadení, a to aj u bezplatného balíka Basic, po novom sú to už len zariadenia dve. Na zvyšných sa poznámky synchronizovať nebudú.

Veľké množstvo užívateľov doposiaľ používalo službu Evernote bez toho, aby za ňu platili. Firma sa preto pokúsila siahnuť im na to, čo si na službe najviac cenia a prinútiť ich tak platiť. To by bolo samozrejme v poriadku, ak by platené balíky nezdraželi v priemere až o 40 percent. Za balík Plus tak užívateľ zaplatí necelých 30 eur ročne, za balík Premium dvojnásobok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poznámky #Evernote #zápisník