Test: iRobot pripojil Roombu na internet. Vysáva aj na diaľku

Robotický vysávač iRobot Roomba sa dokáže pripojiť na domácu Wi-Fi sieť a prijíma povely aj na diaľku. Za dôslednejšie čistenie a komfort sa však pripláca. A nie málo. Vyskúšali sme najnovší vysávač Roomba 980 za takmer tisíc eur.

09.07.2016 08:00
irobot roomba 980, irobot Foto: ,
Ilustračné foto (na obrázku iRobot Roomba 980)
debata (6)

Nie je vysávač ako vysávač. Najmä ak hovoríme o robotických vysávačoch, ktoré si v mnohých domácnostiach našli svoje miesto. Drahé modely, ktoré v podstate definovali trh, určili trendy a smer, ktorým sa bude celý segment vyvíjať, postupne vytlačili lacné vysávače doslova za pár eur. Robotický vysávač nemusí stáť päťsto, šesťsto či viac eur, ale pokojne aj sto či dvesto. Samozrejme nedokáže toho toľko čo vysávač, ktorý stojí násobky tejto sumy. To niekedy spôsobí, že jeho majiteľ naň zanevrie, odloží ho a inak lajdácku robotu robotického vysávača radšej urobí svojpomocne sám.

Robotické vysávače sú stále chytrejšie. Ovládať ich možno aj cez mobil

Existujú však vysávače, o ktorých výrobcovia vehementne tvrdia, že takmer na 100 percent dokážu splniť presne to, čo sa od nich očakáva – poupratovať bez pomoci a bez toho, aby ste jedným okom museli sledovať, či sa vysávač niekde nezasekol, nevybil či nespadol zo schodov. V skutočnosti tomu tak úplne nie je, ale o tom potom. Jedným zo známych výrobcov je aj iRobot, ktorý je priekopníkom na trhu s robotickými vysávačmi a tak ako iPhone aj iRobot sa stal na svojom malom “pieskovisku” pojmom. A nechá si za to zaplatiť. Hneď v úvode je preto potrebné spomenúť, že vysávače iRobot nie sú pre každého. Rovnako ako veľa fanúšikov majú aj svojich odporcov, ktorí budú vždy tvrdiť, že podobná technologická vychytávka je stále zbytočnosť ktorú si kupujú tí, ktorí nemajú hlboko do vrecka.

Zatiaľ čo v minulosti vyskúšali niekoľko chytrých vysávačov, tentokrát sme mali tú česť otestovať vlajkovú loď iRobot, Roomba 980. Výrobca ju predstavil ešte v septembri minulého roka, na Slovensko ale zavítala len nedávno. V čom je vysávač iný, či výnimočný? Okrem takmer štvorcifernej ceny, ktorá bije do očí, je to ovládanie na diaľku. Nech boli vysávače iRobot akokoľvek inteligentné, ovládať ich pomocou mobilu nebolo možné. Pritom to nie je žiaden technologický zázrak, ale funkcia, ktorá dá komfortu ovládania úplne iný rozmer.

Čo o iRobot Roomba 980 píše výrobca?

Kombináciou čistiacej technológie iAdapt s novými senzormi vyčistí Roomba 980 podlahu v celom dome. iRobot v novej Roombe po prvýkrát implementoval svoju technológiu vSLAM na súbežné lokalizovanie a mapovanie priestoru. Technológia umožní Roombe vytvoriť si virtuálnu mapu priestoru, ktorý práve čistí a sleduje polohu robota počas celej doby čistenia. S použitím virtuálnej mapy Roomba čistí priestor, a to do dvoch hodín na jedno nabitie. Následne sa vráti k nabíjacej stanici a po nabití sa vráti presne tam, kde robot naposledy skončil a pokračuje v čistení. Nová aplikácia umožní užívateľom pripojiť Roombu 980 k domácej Wi-Fi sieti a tak keď naplánované čistenie užívateľovi z časových dôvodov nevyhovuje, môže ho kedykoľvek na diaľku zmeniť. iRobot navyše poskytuje vlastný servis pre všetky modely robotických vysávačov a v rámci dvojročnej záruky si pokazený vysávač vyzdvihne a následne v priemere o 3 pracovne dní opravený bezplatne doručí majiteľovi kdekoľvek na Slovensku. Kuriéra si možno objednať bezplatne cez stránky iRobot.

iRobot Roomba využíva pri orientácii v... Foto: iRobot
iRobot Roomba, iRobot Roomba využíva pri orientácii v priestore nový typ senzoru.

Aké sú naše skúsenosti?

Keď sme koncom minulého roka testovali tri robotické vysávače iRobot, uviedli sme, že si poradia prakticky s akýmkoľvek povrchom. Snáď jedinou prekážkou, s ktorou sme vysávačom prešli cez rozum, bol malý ľahký koberček, ktorý iRobot len posúval pred sebou. Inak tomu nebolo ani v prípade najnovšieho modelu, aj keď ide skôr o špecifickú situáciu. V rámci testovania toho, čo robot dokáže, sme sa zamerali na avizované lepšie zmapovanie priestoru. Je pravda, že robot bol pri vysávaní o čosi dôslednejší než jeho predchodcovia. Na prvý pohľad sa zdalo, že čistí dôslednejšie, no aj dlhšie. Dokonca pri viac znečistenom povrchu či koberci aktivuje intenzívnejšie čistenie s vyšším sacím výkonom a k špinavším miestam na podlahe sa vráti viackrát. Vysávač je tiež univerzálny. Funguje na dlaždiciach, drevenej podlahe aj kobercoch. Povrch ale umyť nedokáže. Na to si budete musieť privolať na pomoc mop alebo dokúpiť iného automatického robota.

Robot je pri vysávaní dôslednejší

Pri mapovaní priestoru a orientácii v ňom si robot pomáhal senzorom v hornej časti, ktorý priebežne sledoval členitosť izby a prítomné objekty. Toto riešenie je rozhodne lepšie než naučená trasa, ktorá nie vždy funguje tak ako by mala. Pomocou rotujúcej metličky Roomba 980 nevynechala rohy a už sa nezamotala ani pod posteľou, spod ktorej viedla len jedna cesta späť. To napríklad predošlá “osemsto osemdesiatka” nie vždy zvládla. Avizovaná dvojhodinová výdrž na jedno nabitie je len orientačná. Po dlhšom testovaní by sme sa skôr prikláňali k o čosi nižšej výdrži. Záleží však od znečistenia priestoru, jeho členitosti a napokon aj typu podlahy. Ak robot čistí koberec, kde musí použiť väčší sací výkon, jeho výdrž sa môže dramaticky skrátiť. Našťastie sa robot sám vždy vrátil k nabíjacej stanici a po nabití sa vrátil tam, kde s vysávaním skončil.

iRobot Roomba 980 je možné ovládať aj na diaľku... Foto: iRobot
iRobot, Roomba iRobot Roomba 980 je možné ovládať aj na diaľku cez mobilnú aplikáciu. Robot musí byť pripojený k domácej Wi-Fi sieti.

Ako sme spomínali, jedným z hlavným benefitov novej Roomby je okrem intenzívnejšieho a dôslednejšieho čistenia aj možnosť ovládať vysávač na diaľku pomocou smartfónu. Stačí si do mobilu s Androidom alebo iOS nainštalovať aplikáciu iRobot Home a robota pomocou nej pripojiť k domácej Wi-Fi sieti. Nastavenie je naozaj jednoduché, zvládne ho každý. Pre ovládanie cez aplikáciu platí to isté. Je jednoduché, no funkcií je v aplikácii len zopár. Žiadne veľké prekvapenia – jedno veľké tlačidlo na spustenie vysávania a časovač, ktorý umožní nastaviť Roombe presný denný režim. Po diaľkovom spustení robota sa na displeji zobrazoval jeho aktuálny stav. Akonáhle doupratoval, aplikácia oznámila, že práca je dokonaná a Roomba sa nabíja.

Aj Roombu treba občas dôkladne vyčistiť

Stále však existuje jedna vec, ktorú žiaden robotický vysávač nezvládne, a tak či onak sa budete musieť zohnúť a pomôcť mu – vysypanie koša a prípadné vyčistenie nádoby na nečistoty a prach. V tom má Roomba viaceré rezervy. Nádoba nečistoty je síce primerane veľká, takže čistiť ju nie je potrebné po každom vysávaní, avšak keď už k tomu dôjde, musíte byť rovnako dôkladný ako vysávač pri čistení. Pri vysypaní zostanú niektoré nečistoty zachytené v zbernej nádobe, je ju preto potrebné otvoriť a vybrať nečistoty rukou takisto ako pri iných bezvreckových vysávačoch.

Hodnotenie: 90%

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #iRobot #Roomba #Roomba 980 #robotický vysávač #vysávanie