Facebook umožní zasielať tajné správy, ktoré po čase zmiznú

Facebook testuje novú formu zasielania šifrovaných správ medzi užívateľmi. Autor správ bude môcť nastaviť dobu , po ktorej sa prestanú zobrazovať.

08.07.2016 21:00
Faceboo, tajné správy Foto:
Facebook v lete spustí funkciu odosielania tajných správ.
debata

Ak používate sociálnu sieť Snapchat, určite ste oboznámení so základnými princípmi jej fungovania. Videá, ktoré si užívatelia zdieľajú medzi sebou majú na Snapchate len obmedzenú platnosť. Po 24 hodinách sa adresátovi prestanú zobrazovať a v podstate sa vymažú. Niečo podobné skúša aj Facebook u šifrovaných správ, ktoré si budú môcť užívatelia posielať medzi sebou v aplikácii Messenger.

Tajné správy po čase zmiznú. Zobrazia sa len na jednom zariadení

Podobne ako na Snapchate bude možné u súkromných správ nastaviť ich platnosť, po ktorej sa správy už nebudú ďalej zobrazovať. Nie len, že zostanú skryté, ale vymažú sa aj zo zariadenia užívateľa, ktorému boli doručené. “Takáto tajná konverzácia môže byť zobrazovaná len na jednom zariadení a sme si vedomí toho, že takáto forma komunikácie nemusí vyhovovať každému,” píše Facebook na svojom blogu, kde o novej funkcii informuje. Zasielať je možné len bežné správy, graficky bohatší obsah ako sú GIF obrázky alebo videá v tomto režime zatiaľ zasielať nie je možné.

Ak sa pýtate, prečo sa takéto správy prestanú zobrazovať, aj keď stále zostanú uložené v zašifrovanej podobe na vzdialených serveroch Facebooku, odpoveď je jednoduchá. Ako pripomína sociálna sieť, niektoré správy majú citlivý charakter. Môže ísť napríklad o správy s číslom účtu, informáciách o zdravotnom stave či len obyčajné flirtovanie, ktoré má zostať skryté. Tajné správy zatiaľ Facebook testuje na obmedzenej skupine používateľov, no pre všetkých by mohla byť dostupná už v priebehu leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #konverzácia #šifrovanie #Messenger #tajné správy