Pirátsky Megaupload hlási návrat. Na scéne sa objaví v januári

Na scénu sa vraj vracia pirátsky server Megaupload, ktorý kazil biznis hudobným a filmovým štúdiám. Prevádzkovateľ vraj obnoví všetky zablokované užívateľské účty.

12.07.2016 20:21
Kim Dotcom, Mega, Megaupload Foto:
Megaupload sa v roku 2013 pokúsila nahradiť služba Mega. V roku 2017 sa však Megaupload údajne vráti opäť na scénu.
debata

Spomínate si na kontroverzný internetový server Megaupload, ktorý pred piatimi rokmi plnil titulky novín? Megaupload bol niekoľko rokov jedným z najväčších serverov na zdieľanie súborov. V tom by nebol problém, keby väčšina voľne dostupných súborov neporušovala autorské práva. Na Megauploade bolo svojho času možné nájsť čokoľvek – od kasových trhákov, cez populárne seriály, hudobné albumy až po softvér všetkého druhu. V časoch najväčšej slávy Megaupload navštívilo až 50 miliónov užívateľov denne. Úrady si jeho činnosť dlhodobo nevšímali a vyhýbali sa tak právnym krokom, po ktorých volali filmové a hudobné štúdiá či tvorcovia softvéru.

Server Megaupload ukončil svoju činnosť pred piatimi rokmi

Megaupload však nebol ani zďaleka jediným serverom, ktorý sprístupňoval pirátske filmy a hudbu na voľné stiahnutie. Veľmi známym bol aj server Rapidshare, ktorý v roku 2015 po trinástich rokoch existencie ukončil svoju činnosť. Dôvod? Údajne nástup cloudových služieb, zhoršujúce sa hospodárske výsledky, ale zrejme aj strach prevádzkovateľov pred rovnakým osudom, aký postihol Megaupload. V roku 2012 sa uskutočnila razia u prevádzkovateľa služby Megaupload, výsledkom čoho bolo úplne odstavenie služby. Hlavným obvineným v kauze porušovania autorských práv a sprístupňovania nelegálnych súborov širokej verjnosti bol bol nemecký rodák Kim Schmitz, známy pod prezývkou Kim Dotcom.

Dotcom dlhodobo žije na Novom Zélande, odkiaľ sa Spojené štáty dožadovali jeho vydania do zámoria, kde mal byť trestne stíhaný. Dotcom sa početnými obvineniami, ale nenechal odradiť a krátko po odstavení serveru Megaupload ohlásil jeho nástupcu s názvom Megabox. Neskôr bol nahradení službou Mega, ktorá sa netajila tým, že užívateľom umožní opäť zdieľať akýkoľvek obsah. Jediným rozdielom je, že tento obsah je šifrovaný a zodpovednosť zaň tak namiesto prevádzkovateľa padne na samotných užívateľov. Mega ale úplne Megaupload nahradiť nedokázal.

Rozhodnutia amerických súdov sú Dotcomovi ľahostajné

Kim Dotcom v týchto dňoch ukazuje, že rozhodnutia amerických súdov sú mu ľahostajné a rozhodol sa opätovne kráčať po tenkom ľade. Podľa vlastných slov už začiatkom budúceho roka znova spustí službu Megaupload a obnoví všetky účty užívateľov, ktorí v nej boli v minulosti zaregistrovaní. Ako uviedol server BBC, Dotcom o spustení Megauploadu informoval postupne na svojom Twitteri. Na sociálnej sieti okrem iného oznámil, že Megaupload bude spustený 20. januára 2017, presne päť rokov po policajnej razii v jeho dome.

Megaupload 2.0 začne fungovať už v januári

Obnovený Megaupload by mal fungovať veľmi podobne ako pôvodná služba, avšak užívatelia budú môcť za predplatené dátové úložisko platiť aj virtuálnou menou Bitcoin. Registrovaní používatelia by mali pri spustení služby získať 100 GB priestoru na ukladanie a zdieľanie vlastných dát, na ktoré sa nebudú vzťahovať žiadne rýchlostné obmedzenia. Súbory bude možné takisto synchronizovať na viacerých zariadeniach, podobne ako u mnohých cloudových služieb. Servery Megauploadu s číslom 2.0 nebudú umiestnené v Spojených štátoch a takisto nebudú používať americkú doménu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Dotcom #Megaupload #Kim Schmitz #pirátsky server #Rapidshare #zidľanie dát