Vedci našli spoľahlivý spôsob ako zabrániť malvéru v šifrovaní disku

Ransomvér by už onedlho nemusel byť žiadnou veľkou hrozbou. Vedci ho dokážu zastaviť skôr než v počítači obete napácha veľké škody. Funguje údajne na 100 percent.

13.07.2016 21:00
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Jedným z najzákernejších typov malvéru je takzvaný ransomvér. Tí, ktorí sa s ním už stretli, iste vedia, v čom spočíva jeho ľstivosť. Malvér tohto druhu nenápadne šifruje dáta na pevnom disku bez toho, aby o tom majiteľ počítača vedel. Akonáhle svoje dielo dokoná, od svojej obete vyžaduje nemalé výkupné, ktoré je navyše podmienené včasným zaplatením. Po zaplatení zvolenej sumy útočníci sľubujú, že obeti zašlú kľúč na dešifrovanie súborov. Aby útočníci minimalizovali riziko, že obeť bude ich naliehavú výzvu ignorovať, vyhrážajú sa zmazaním dešifrovacieho kľúča. Ak sa tak stane, užívateľ stratí prístup k súborom, ktoré sú obvykle veľmi dôkladne zašifrované.

Prekaziť ransomvéru jeho plány by už nemal byť problém

Brániť sa pred ransomvérom je pritom pomerne jednoduché. Stačí mať nainštalovaný antivírus a pri inštalovaní doplnkov do prehliadača a softvéru z neznámych zdrojov byť primerane obozretní. Mnoho používateľov však základné odporúčania ignoruje a často svojim vlastným pričinením sa stávajú figúrkami v rukách hackerov. Vedcom z Floridskej univerzity sa však podarilo vyvinúť softvér, ktorý v blízkej budúcnosti môže chrániť pred ransomvérom všetkých bez rodzielu.

Softvér s názvom CryptoDrop funguje na veľmi podobnom princípe ako bežné antivírusy. CryptoDrop priebežne prehľadáva počítač a zisťuje, či sa v ňom nenachádza podozrivý malvér, ktorý by pri dlhšej činnosti mohol priviesť užívateľa do úzkych. Akonáhle softvér podozrivú aplikáciu objaví, ihneď po tom, čo začne so šifrovaním súborov, ju automaticky zablokuje. “Náš systém sa postará o včasné varovanie. Nedokáže zabrániť tomu, aby sa ransomvér spustil, ale ak sa tak stane, zabezpečí, aby nemohol dokončiť svoju úlohu. Takže stratíte len niekoľko svojich fotiek a dokumentov namiesto všetkého čo máte uložené na svojom pevnom disku,” uviedol pre server BBC doktorand Nolen Scaife z výskumného tímu.

CryptoDrop je spoľahlivý na 100 percent

Počas prvotných testovaní sa preukázalo, že CryptoDrop bol spoľahlivý na sto percent, keď dokázal zachytiť a pozastaviť všetok malvér, ktorý by mohol zašifrovať súbory na disku. Zasiahnuť dokázal po zašiforvaní v priemere desiatich súborov v prostredí operačného systému Windows.

Experti na počítačovú bezpečnosť ale upozorňujú, že CryptoDoc môže spoľahlivo fungovať dnes, no zajtra tomu tak už byť nemusí. Útočníci neustále zdokonaľujú malvér a snažia sa nájsť spôsob ako prejsť užívateľom cez rozum. A nie len im. Zrejme nepotrvá dlho, kým pochopia ako CryptoDoc funguje a nakoniec si s technológiou poradia. Ako pre BBC uviedol Richard Cassidy z bezpečnostnej firmy Alert Logic, je pravdepodobné, že malvér tohto druhu bude v budúcnosti efektívnejší. “Ransomvér môže efektívnejšie prehľadávať systém s cieľom odhaliť čo najcitlivejšie súbory ešte predtým nech ich zašifruje. Je možné, že práve zašifrovanie najdôležitejších súborov na disku bude mať najväčší dopad na zabezpečenie výkupného od obete.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #malvér #šifrovanie #ransomvér #CryptoDrop