Nemci zasahovali proti rasistom na Facebooku. Hrozí im väzenie

Nemeckí policajti uskutočnili rozsiahlu raziu u 60 ľudí, ktorí na Facebooku šírili príspevky s nenávistným a xenofóbnym obsahom. Previnilcom hrozí až päťročný trest odňatia slobody.

15.07.2016 20:30
Facebook Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Nemecko je jednou z mála krajín, ktoré tvrdo zasahujú voči ľuďom propagujúcim násilie, podporujúcich nacizmus či antisemitizmus. Z ulíc sa nemecká polícia presunula aj na sociálne siete, kde pravidelne monitoruje obsah, ktorý užívatelia zdieľajú. V týchto dňoch vôbec po prvýkrát uskutočnila raziu u 60 užívateľov, ktorí na Facebooku zdieľali nenávistné príspevky. Typickými charakteristikami verbálneho radikalizmu, ako ho nemecká polícia označila, je zdieľanie príspevkov podporujúcich nacizmus, xenofóbiu, antisemitizmus a iné formy extrémizmu, ktorými sa vyznačuje krajná pravica.

Ako uviedol server BBC citujúc Holgera Mucha z nemeckej kriminálnej polície bol na sociálnych sieťach zaznamenaný nárast obdobných útočných komentárov najmä v súvislosti s utečeneckou krízou. “Útoky na utečenecké tábory sú často výsledkom radikalizácie, ktorá má svoje korene na sociálnych sieťach,” uviedol pre Munch pre BBC.

Za podnecovanie nenávisti na internete hrozí v Nemecku až päťročný trest

V Nemecku sú vo všeobecnosti veľmi tvrdé postihy za podnecovanie nenávisti voči národnostným, rasovým či náboženským skupinám. Súd môže previnilcom uložiť až päročný trest odňatia slobody. Rovnaké pravidlá sa vzťahujú aj na sociálne siete, kde môže byť vinník potrestaný rovnako.

Na základe iniciatívy nemeckých úradov prevádzkovatelia viacerých sociálnych sietí prijali opatrenia, ktoré majú čiastočne obmedziť šírenie nenávistných príspevkov medzi užívateľmi. Takýmito opatrením je napríklad zmazanie nevhodných príspevkov behom 24 hodín alebo spustenie online kampane, ktorá má podnietiť verejnú diskusiu v boji proti rasizmu na internete.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #antisemitizmus #xenofóbia