Bezpečnostná chyba v žiarovkách Osram môže otvoriť cestu k Wi-Fi sieti

Bezpečnostní analytici objavili niekoľko chýb v zabezpečení diaľkovo ovládaných žiaroviek Osram. V niektorých prípadoch môžu žiarovky hackerom dokonca otvoriť cestu k domácej Wi-Fi sieti.

28.07.2016 15:00
osram, lightify, inteligentné žiarovky, žiarovka Foto:
Inteligentná žiarovka Osram Lightify.
debata

Čím viac je inteligentných spotrebičov v domácnosti, tým viac sú atraktívnejšie pre hackerov, ktorým hľadanie bezpečnostných chýb v bezdrôtovo ovládaných produktoch zatiaľ veľké vrásky na čele nerobí. Zabezpečenie elektroniky stále nie je dostatočné o čom svedčí množstvo experimentov, v ktorých sa výskumníci pokúsili výrobky použiť na ovládanie zabezpečenia domácnosti alebo odchytávanie citlivých údajov na Wi-Fi sieti.

Spotrebitelia zatiaľ nemajú veľa dôvodov veriť inteligentným spotrebičom

Jedným z veľmi zle zabezpečených inteligentných výrobkov do domácnosti sú aj diaľkovo ovládané žiarovky Osram. Analytikom z firmy Rapid7 sa podarilo odhaliť až deväť viac či menej záväžných chýb v zabezpečení LED žiaroviek Osram Lightify. Tie najkritickejšie dokonca umožnia útočníkom pristupovať k domácej Wi-Fi sieti alebo ovládať osvetlenie aj bez pridelených právomocí. Najväčším problémom podľa analytikov je, že mobilná aplikácia Osram ukladala heslá k domácej Wi-Fi sieti v nezašifrovanej podobe. Získať ich údajne nie je až tak komplikované. “Nie je to len o ovládaní svetla. Tieto zraniteľnosti môžu niekomu otvoriť cestu ku kontrole siete, čo je samo o sebe veľmi závažným problémom,” uviedla pre BBC profesorka Angela Sasse z University College London.

Osram sa k zisteným problémom vyjadril len veľmi neurčito a prisľúbil nápravu kritických chýb v zabezpečení v priebehu augusta. Menšie chyby však zrejme zostanú dlhšiu dobu nezaplátané. Ako podotkol server BBC je pritom veľmi dôležité, aby firmy vyrábajúce inteligentné zariadenia do domácnosti spotrebiteľov uistili, že ich používanie je bezpečné a neprináša so sebou žiadnu hrozbu alebo ešte v horšom prípade únik citlivých dát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #inteligentná domácnosť #Osram #inteligentné spotrebiče #žiarovky