Apple vyplatí státisíce dolárov za objavenie bezpečnostných chýb

Firma vyčlenila až milióny dolárov na odmeny pre tých, ktorí jej pomôžu s hľadaním bezpečnostných chýb v produktoch. Za objavenie kritickej chyby v zabezpečení Apple vyplatí až 200-tisíc dolárov.

06.08.2016 19:00
bezpečnosť, internet, hacker, útok,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Apple nie je prvou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla štedro odmeniť tých, ktorí jej pomôžu objaviť bezpečnostné chyby v softvérových produktoch. Na rozdiel od iných je však oveľa štedrejšia. Odmeny totiž začínajú na 25-tisíc a a končia až na 200-tisíc dolároch. O detailoch firma hovorila na konferencii Black Hat v Las Vegas zameranej na kybernetickú bezpečnosť.

Do hľadania chýb sa môže v úvode pustiť len približne 25 ľudí, ktorých Apple v septembri pošle pozvánku. Ostatní si na otvorenie programu pre širšiu verejnosť musia počkať. Nie je pritom vylúčené, že Apple ho pre verejnosť napokon ani neotvorí, nakoľko by sa firma musela vysporiadať s tisíckami rôznych individuálnych hlásení, z ktorých mnohé by upozorňovali na rovnakú či nevyznamnú chybu.

Najviac, až o 200-tisíc dolárov, si budú môcť vybraní programátori prilepšiť ak nahlásia chybu vo firmvéri, ktorý bráni spusteniu neautorizovaných aplikácií v systéme iOS. Nižšie odmeny vo výške 100, 50 a 25-tisíc dolárov Apple vyplatí ak výskumník nájde spôsob ako získať prístup k dátam užívateľa na serveroch služby iCloud.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #malvér #iOS #zabezpečenie #bezpečnostné chyby