Už aj na SSD disky bude možné ukladať desiatky terabajtov dát

Seagate ukázal ako bude vyzerať SSD disk s kapacitou 60 terabajtov. Určený bude do dátových centier a záujemca zaň zaplatí desiatky tisíc dolárov. Ďalším míľnikom môže byť SSD disk s kapacitou až 100 terabajtov.

16.08.2016 08:00
Seagate, SSD, pevný disk, Foto:
Ilustračné foto
debata

Klasické pevné disky s niekoľkými rotujúcimi platňami sú stále najlacnejším riešením pre ukladanie väčšieho objemu dát s rýchlym prístupom. Využívajú sa nie len v počítačoch, domácich serveroch ale aj vo veľkých dátových centrách nadnárodných spoločností. O SSD diskoch, ktoré by ich mohli v budúcnosti nahradiť, sa intenzívne hovorí už niekoľko rokov. Po prepočte ceny za jeden gigabajt však majú pevné disky stále navrch.

SSD disky sú stále pridrahé, aj keď ich cena už výrazne klesá

Cena ale nie je vždy rozhodujúca. Pre tých, ktorí vyžadujú vyššie rýchlosti zápisu a čítania dát a relatívne vyššiu spoľahlivosť či skôr odolnosť, sú SSD disky vhodnejšie. Dvojica najväčších výrobcov pamäťových zariadení navyše pracuje na tom, aby na SSD disk bolo možné vložiť viac dát než na pevný disk pri zachovaní nízkej ceny za jeden gigabajt.

Spoločnosť Seagate v týchto dňoch predstavila SSD disk s kapacitou až 60 TB. Určený je najmä pre profesionálov, čomu bude zrejme zodpovedať aj cena. Za niekoľko desiatok tisíc dolárov bežný spotrebiteľ zrejme nebude mať veľa dôvodov na jeho kúpu. O konečnej cene je ale zatiaľ možné len špekulovať, výrobca ju nespomenul. Len dodal, že disk už o rok ponúkne najnižšiu cenu za jeden gigabajt u SSD diskov. Pre ilustráciu, na disk s kapacitou 60 TB bude možné uložiť až 400 miliónov fotografií alebo 12-tisíc filmov.

Nový SSD disk od Seagate bude síce rýchly, no pridrahý

Nový pevný disk zrejme bude využívať technológiu 3D TLC (z angl. Tripple Level Cell), ktorá v rámci jednej bunky ukladá až tri bity informácií. Disky so staršími technológiami SLC a MLC (z angl. Single Level Cell a Multi Level Cell) dokážu uchovávať len jeden alebo dva bity informácií na jednu bunku, vo všeobecnosti sú ale spoľahlivejšie a majú vyšší výkon. Seagatu sa podarilo nastaviť latku pomerne vysoko aj pri novom 3D TLC disku. Pri sekvenčnom čítaní by mal nový disk dosahovať rýchlosti do 1,5 GB/s a pri zápise až 1 GB/s. Výrobca tiež prezradil, že má ambíciu posunúť kapacitu SSD disku až na 100 TB pri zachovaní štandardnej 3,5-palcovej veľkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pevný disk #Seagate #SSD disk #dátové centrum.