Aktualizácia Windows 10 môže 'znefunkčniť' webkameru v počítači

Aktualizovali ste si Windows 10 a prestali vám fungovať webkamery? Chyba nie je na vašej strane. Kvôli chybe Microsoftu predstali desiatkam miliónov používateľov po celom svete v niektorých aplikáciách fungovať webkamery.

20.08.2016 16:53
webkamera, špehovanie, špión, webcam, notebook,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak ste si stiahli a nainštalovali poslednú aktualizáciu pre Windows 10 a z ničoho nič vám prestala fungovať webkamera, chybu nemá na svedomí hardvér ale softvér, konkrétne operačný systém. Vinníkom je v tomto prípade Microsoft, ktorý vydal súhrnnú systémovú aktualizáciu Anniversary Update s číslom 1607, ktorá opravuje viacero chýb v systéme a mení niektoré jeho vlastnosti v záujme plynulejšieho chodu aplikácií.

Súhrnná aktualizácia ale Microsoftu nevyšla podľa predstáv. Oficiálne stanovisko firmy, ktorým reaguje na vzniknuté problémy, je ale nositeľom iného posolstva. “Windows 10 je užívateľmi naďalej najlepšie hodnotenou verziou Windows. Zaznamenali sme malý počet hlásení o neočakávanom chovaní systému po vydaní aktualizácie Windows 10 Anniversary Update. Vývojári a zákaznícka podpora sa zaoberajú každým prípadom individuálne a užívateľom v prípade potreby ponúkajú tipy na vyriešenie vzniknutých problémov,” uviedol Microsoft v stanovisku, ktoré cituje napríklad britský server The Register.

Microsoft zmenil spôsob akým môžu aplikácie spracovávať obraz z webkamery

Problém, ktorý sa podľa odhadov týka niekoľko miliónov užívateľov po celom svete, vznikol zmenou spôsobu akým Windows spracováva video signál z externej webkamery pripojenej pomocou USB. Konkrétne Microsoft v aktualizácii nastavil, aby aplikácie nemohli pristupovať k videu prenášanému z webkamery, ak je toto video komprimované vo formáte MJPEG alebo v niektorom z formátov kódeku H.264. Video z webkamery môže byť vo Windowse komprimované kvôli zmenšeniu objemu prenášaných dát.

Namiesto dvoch spomínaných formátov Microsoft zúžil podporu len na dva formáty YUV a NV12, pri ktorých objem prenášaných dát nie je zmenšený. Zamýšľaná zmena mala dopomôcť k tomu, aby viacero aplikácií prenášajúcich video z webkamery súčasne nemuselo spracovávať komprimovaný formát samostatne a nadmerne nevyužívať či skôr nezneužívať výpočtový výkon. Nekomprimované formáty YUV a NV12 tento problém síce riešia, no mnoho aplikácií na využitie odlišného typu dát skrátka nebolo pripravených a pri spustení webkamery prestali fungovať. Problém ale nemusia spôsobovať len aplikácie ale aj webkamery, ktoré pri vyšších rozlíšeniach automaticky prenášajú video v dvoch, aktualizáciou zakázaných, formátoch.

Nápad zo strany Microsoftu to bol síce dobrý, no jeho prevedenie firma nezvládla. Je pravdepodobné, že ďalšia aktualizácia preto zruší tieto zmeny a ponechá aplikáciám a webkamerám možnosť prenášať a spracovávať video v komprimovanom formáte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows #webkamera #Windows 10