Prečo iPhone 7 neprekvapí a čo od neho možno čakať?

Apple sa nachádza medzi dvomi mlynskými kolesami a experimenty, ktoré by mohli skončiť neúspechom si už nemôže dovoliť. iPhone 7 s najväčšou pravdepodobnosťou staví na istotu a užívatelia sa veľkých zmien nedočkajú. Vylepšenia budú skôr kozmetického rázu a pod pokrievkou sa toho veľa nezmení. Faktom, na ktorí mnohí právom upozorňujú je, že iPhony za konkurenciou s Androidom skrátka zaostávajú. Minimálne po stránke inovácií.

21.08.2016 13:15
iphone, smartfón, 5s, 4s, 6 Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Špekulácie o tom ako by mohol či nemohol vyzerať nový iPhone 7 vrcholia. Utvrdiť sa o tom, či boli správne, bude možné už o niekoľko týždňov, kedy Apple novinku predstaví. Polovica septembra sa bude niesť v duchu iPhonu 7 a mnohých predpovedí o tom, či bude ďalší smartfón pre Apple fiaskom alebo pokračovateľom relatívne úspešného príbehu. Tento príbeh však niekoľko rokov pripomína seriál, ktorého prvá séria divákov pritiahla natoľko, že ďalšie časti už pozerali len zo zotrvačnosti. A práve zotrvačnosť je zrejme tým správnym slovom, ktoré vystihuje to, kde sa Apple v segmente smartfónov ešte stále nachádza.

Apple stráca dych, no má stále lojálnych a trpezlivých zákazníkov

Nie je potrebné situáciu okolo iPhonov detailne sledovať, aby si človek, či ešte lepšie potenciálny záujemca, uvedomil, že v poslednej dobe ťahajú za kratší koniec. Konkurencia s Androidom nespí, čo je len dobre. Ukazuje totiž ako by smartfóny mali vyzerať a že inovácie, aj keď niekedy nepodarené, je možné použiť bez toho, aby telefón vo výsledku stál toľko, čo pätnásťročné ojazdené auto v dobrom technickom stave.

Apple má však jednu výhodu – lojálnych zákazníkov a vlastné pieskovisko, ktoré okupuje a na ktorom si určuje vlastné pravidlá. Tvrdiť, že inak spokojný užívateľ ekosystému Apple odíde kvôli nedostatku inovácií k Androidu, by bolo zrejme opovážlivé a možno aj scestné. Skôr tomu tak nebude. Aspoň zatiaľ nie. Je ale možné sledovať, ako firma s príchodom nových produktov akoby strácala dych. Ťažko povedať, či by pod taktovkou Steva Jobsa robila veci inak, no rozhodne by ich skúšala viac a nebála by sa experimentov ako čert kríža. Je oveľa jednoduchšie a komfortnejšie predstavovať viac produktov a menej noviniek. Užívatelia si na to u Applu zvykli.

Predstavenia nových produktov nahryznutého jablka sa v poslednej dobe stretávajú s vlažnou reakciou. Schválne, spomeniete si na podobne veľkú produktovú senzáciu Applu za posledné dva-tri roky akou bol svojho času iPhone, Macbook Air, iPod, iPad a ďalšie?

Mnohí ešte stále dúfajú, že Apple dokáže prekvapiť

Späť ale k pôvodnej otázke. Prečo zrejme iPhone 7 neprekvapí? Aby bol vlk sýty aj ovca celá, má Apple len veľmi málo priestoru na manévrovanie. V posledných troch rokoch sa marža u všetkých iPhonov pohybovala v rozpätí 69 až 74 percent. Aj kvôli akcionárom si firma nemôže dovoliť svoju maržu priveľmi meniť. A zas kvôli zákazníkom, ktorých potrebuje motivovať ku kúpe novinky, nemôže výrazne meniť ani konečnú cenu. Mohla by, ak by bola pridaná hodnota niekde inde, než je dnes.

Čo teda možno od iPhonu 7 čakať? Nanajvýš len o málo drahší duálny fotoaparát, ktorému bude ku krajším fotkám dopomáhať najmä softvér, a možno aj odstránenie hlavného hardvérového tlačidla s čítačkou odtlačkov prstov, ktoré by mohlo nahradiť virtuálne tlačidlo s čítačkou integrované priamo do displeja. Takmer isté je, že smartfónu bude chýbať aj konektor pre slúchadlá. Vďaka tomu by mohol byť vodotesný. To všetko tu už ale bolo. Použitie OLED displeja je pre Apple zrejme stále pridrahé, k väčšej výdrži môže mobilu pomôcť aspoň batéria s väčšou kapacitou pre ktorú dizajnéri našli viac miesta. Možno o rok. Tak ako vždy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #android #iPhone 7