Siedmy Android zlepší výdrž na batériu. Prináša aj množstvo ďalších noviniek

Ak vlastníte novší smartfón s Androidom, onedlho si doň budete môcť nainštalovať v poradí už siedmu verziu operačného systému Android. Cukríky Marshmallow tak vystriedajú nugátové bombóny Nougat.

23.08.2016 20:15
Android 7, operačný systém, Android Foto:
Ilustračné foto
debata

Google po necelom roku vydalo finálnu verziu systému Android pre mobilné zariadenia. Verzia s číslom sedem a s kódovým označením Nougat prináša viacero vylepšení, ktoré si budú môcť onedlho vyskúšať majitelia novších smartfónov a tabletov.

Prácu s aplikáciami uľahčí možnosť umiestniť dve z nich vedľa seba

Snáď najväčšou novinkou je možnosť práce s dvomi oknami súčasne. Dve okná môžu rozdeliť obrazovku na polovicu a užívateľ, za predpokladu, že má mobil s väčším displejom, si môže prácu v systéme o čosi zjednodušiť. Okná dvoch aplikácií bude možné umiestniť vedľa seba pomocou tlačidla s názvom “overview” (z angl. prehľad) alebo potiahnutím okna zo zoznamu spustených aplikácií do pravého či ľavého rohu. Vybrať si najpoužívanejšie aplikácie zo zoznamu bude zas možné dvojitým kliknutím na tlačidlo, ktoré aktivuje štandardný zoznam spustených aplikácií. Zjednodušené bude tiež kopírovanie textu a odkazov medzi viacerými aplikáciami.

Vyššia výdrž na batériu, avšak najmä v úspornom režime

Nový Android poteší aj lepšou výdržou na batériu. Nie však pri používaní mobilu ako skôr v čase, kedy sa nepoužíva. Systém bude lepšie kontrolovať aplikácie bežiace na pozadí v režime spánku. Ako uviedol server The Guardian, akonáhle je displej vypnutý, systém detailnejšie kontroluje, ktoré aplikácie môžu a nemôžu pristupovať k dátam, ako často tak robia a ako často im je umožnené prebudiť mobil s režimu spánku. Výdrž pri testovacej verzii Androidu na smartfóne Nexus 6P údajne vzrástla o 15 až 20 percent.

Ilustračné foto Foto: Google
Android 7, operačný systém, Android Ilustračné foto

Spoľahlivejšie má byť v Androide aj rozpoznávanie tváre užívateľa, ako ďalšieho z prvkov rozšírenej autentifikácie. Rýchlejšie a jednoduchšie bude možné pristupovať aj do zoznamu rýchlych funkcií, v ktorých možno aktivovať letecký režim, pripojiť sa k Wi-Fi sieťam, zapnúť mobilné dáta alebo svetlo. Vybrané ikony môžu byť po potiahnutí hornej lišty zoskupené len v jednom rade pre rýchlejší a prehľadnejší prístup. Zoznam funkcií rýchleho prístupu bude možné individuálne meniť.

Najnovší Android dorazí na mobily a tablety postupne

S vydaním veľkej systémovej aktualizácie sa ale výrobcovia nebudú priveľmi ponáhľať. Najprv musia kód optimalizovať pre najnovšie zariadenia v portfóliu, neskôr sa možno na rad dostanú aj staršie modely. Podľa serveru International Business Times spomedzi veľkých výrobcov zrejme najpomalšie zareaguje Sony, ktoré si s vydaním aktualizácie dávalo načas aj v minulosti. Šiestu verziu Androidu, predstavenú v októbri 2015, Sony sprístupnilo až v marci 2016. Aktualizáciu vydá asi až začiatkom budúceho roka. Dlhšie budú zrejme čať aj majitelia mobilov Samsung. Naopak v prípade mobilov a tabletov Nexus od Googlu by mohla byť aktualizácia dostupná v priebehu niekoľkých týždňov. To isté platí aj u čínskeho Huaweiu a mobilov značky LG a Motorola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #operačný systém #Android 7.0 #Nexus