WhatsApp bude zdieľať dáta užívateľov s Facebookom. Kvôli reklame

Telefónne čísla užívateľov služby WhatsApp budú spárované s ich účtami na Facebooku. Sociálna sieť im potom bude doručovať cielenú reklamu. Zmeny v podmienkach používania služby ale bude možné do určitej miery odmietnuť.

29.08.2016 09:40
whatsapp, facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Ide o krok, ktorý sa dal skôť či neskôr čakať. Komunikačná platforma WhatsApp, ktorá od roku 2014 patrí pod Facebook sa viac prepojí so sociálnou sieťou. Užívatelia síce zostanú naďalej nezávislí, no niektoré ich dáta už nie. WhatsApp oznámil, že s Facebookom bude kvôli reklame zdieľať viac informácií o užívateľoch. Znamená to, že medzi rozhovormi s priateľmi sa raz za čas objavia správy od inzerentov. Reklama by vďaka zdieľaniu vybraných dát s Facebookom nemala byť náhodná, ale cielená. No to zrejme ešte chvíľu potrvá.

Ako uviedol server BBC, WhatsApp začne s Facebookom v prvom rade zdieľať telefónne čísla užívateľov. Telefónne čísla bude môcť spárovať s tými, ktoré užívateľ zadal pri registrácii na Facebooku. To znamená, že reklama zobrazovaná medzi správami v službe WhatsApp by mala byť minimálne rovnako presná ako tá, ktorá sa zobrazuje medzi príspevkami na sociálnej sieti.

Nevítané zmeny mnohých nemilo prekvapia

Logický krok, ktorý bol zrejme len otázkou času, ale niektorých používateľov rozšírenej komunikačnej platformy môže nahnevať. WhatsApp svojho času totiž naznačil, že správy, ktoré si užívatelia medzi sebou posielajú, budú nie len šifrované, ale spolu s ďalšími informáciami nebudú nikdy sprístupnené tretím stranám. Dnes už služba v pozmenej podobe sľubuje, že súkromie užívateľov zostane zachované a žiadne zo správ sa k inému než adresátovi nikdy nedostanú. Neplatí to ale o telefónnych číslach.

WhatsApp vo svojom blogovom príspevku upresnil, že zdieľanie telefónnych čísel s Facebookom mu má pomôcť v boji proti spamu a obťažovaniu. A podpore obchodných aktivít, ktoré začínajú a končia reklamou.

Zmeny bude možné odmietnuť. No nie úplne

Na zmenu podmienok používania služby bude každý užívateľ upozornený hlásením priamo v aplikácii. Čo je ale podstatnejšie, tieto zmeny môže odmietnuť. Prístup k používaniu služby týmto krokom nestratí, no mal by si byť vedomý, že aj napriek tomu si WhatsApp nemusí všetky informácie vždy nechať pre seba. V niektorých prípadoch Facebooku údaje o ňom predsa len doručí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #komunikácia #Whatsapp