EÚ do roku 2025 sľubuje bezplatné verejné Wi-Fi a 5G internet

Bezplatný Wi-Fi internet by mal byť dostupný na verejných priestranstvách vo všetkých mestách a dedinách EÚ do roku 2025. 5G pripojením by zas mali byť pokryté všetky obývané časti EÚ. Problémom je, že štandard pre 5G zatiaľ nebol oficiálne zverejnený.

18.09.2016 12:30
wifi, wi-fi, hotspot, prenos dát, dáta, Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Európska komisia plánuje presadiť viaceré zmeny, ktoré by do roku 2025 mali priniesť do všetkých obcí a miest bezplatné Wi-Fi pripojenie na internet. Týka sa to však len verejných priestranstiev, na ktorých by mal byť internet prístupný širokej verejnosti. Viacero veľkých miest už na niektorých námestiach podobnú vymoženosť ponúka, obce však stále zaostávajú. Prezident Európskej komisie, Jean-Claude Juncker vo svojom každoročnom vyhlásení o stave EÚ definoval tri kľúčové oblasti, v ktorých by sa mali zmeny do roku 2025 zrealizovať.

Gigabitové pripojenie pre školy a nemocnice, 100 megabitov pre domácnosti

Prvou z nich je dostupnosť internetového pripojenia s rýchlosťou 1 Gbps pre školy, univerzity, výskumné centrá, nemocnice a všetkých poskytovateľov verejných služieb. Druhou je dostupnosť internetového pripojenia s rýchlosťou sťahovania minimálne 100 Mbps pre domácnosti vo všetkých regiónoch. Rýchlosť by tiež malo byť možné rozšíriť až do 1Gbps. Treťou kľúčovou oblasťou rozvoja telekomunikácií je pokrytie všetkých obývaných miest, hlavných ciest a železníc s technológiou 5G. Do roku 2020 by pritom malo byť 5G mobilné pripojenie dostupné aspoň v jednom veľkom meste v každom členskom štáte EÚ.

Wi-Fi v každom meste aj dedine

Podľa Junckera by mal mať každý obyvateľ EÚ prístup na internet. “Všetci by mali ťažiť z pripojenia na internet bez ohľadu na to, kde žijú alebo koľko zarábajú,” dodal. Ambiciózne plány ale môžu zlyhať na podfinancovaní celého projektu. Juncker chce pre budovanie Wi-Fi internetovej infraštruktúry vyčleniť z rozpočtu EÚ maximálne 120 miliónov eur. Pokryť by malo len inštaláciu základného príslušenstva, ostatné náklady vrátane poplatkov poskytovateľom pripojenia si budú musieť hradiť mestá a obce z vlastného rozpočtu.

Junckerove vyjadrenia môžu byť len utópiou

Implementáciu 5G pripojenia takisto spochybňujú viacerí analytici. Štandard 5G zrejme nebude dokončený skôr než v roku 2018. Podľa analytikov nemožno preto očakávať, že všetky krajiny by boli schopné do dvoch rokov technológie 5G využívať, hoci len čiastočne. Navyše prechod zo 4G na 5G budú zrejme viac určovať súkromné firmy, ktoré si dvakrát spočítajú, či pre ne má rozsiahla investícia do infraštruktúry v ranných fázach rozvoja 5G zmysel.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #internet #Wi-Fi #5G #bezplatné pripojenie