Na Kube pribudnú desiatky verejných Wi-Fi sietí

Internet je na Kube stále vzácnosťou. Vláda sa rozhodla rozšíriť zoznam verejných miest, na ktorých sa bude možné za poplatok pripojiť k Wi-Fi. Do konca roka by ich malo byť 145.

25.09.2016 14:00
Kuba Foto:
Ilustračné foto
debata

Kubánska vláda oznámila, že na osem kilometrov dlhej promenáde Malecón plánuje sprístupniť verejné Wi-Fi. Spoplatnené pripojenie na internet bude dostupné nie len pre turistov ale aj domácich obyvateľov, z ktorých len približne 5 percent má pripojenie na internet k dispozícii.

Na Kube pribúdajú verejné Wi-Fi siete

Ako uviedol server BBC, počas minulého roka vláda investovala niekoľko miliónov do vybudovania verejných prístupových bodov Wi-Fi v rámci veľkých miest. Podľa oficiálnych vyhlásení ich ku koncu minulého roka bolo 65 a ďalších 80 by malo pribudnúť do konca tohto roka. Za pripojenie si štátom vlastnený telekomunikačný operátor Etecsa účtuje až dva doláre na hodinu, kvôli čomu je pre väčšinu miestnych obyvateľov prakticky nedostupné.

Rýchlosť pripojenia je až na výnimky veľmi nízka a pripojenie je preto v mnohých prípadoch prakticky nepoužiteľné. Verejné prístupové body aj napriek tomu Kubánci využívajú najmä na prístup na sociálne siete ako Facebook a Twitter, ktoré v krajine blokované nie sú na rozdiel od stránok opozičných strán.

Filmy a hudbu užívatelia medzi sebou distribuujú aj bez internetu

Zaujímavosťou je, že na Kube funguje akýsi offline internet. Najnovšie filmy, hudbu, mobilné aplikácie, seriály a aj zoznam inzerátov užívatelia medzi sebou rozširujú pomocou externých diskov. Tí, ktorí si za takúto službu zaplatia, si môžu raz týždenne vyberať z jedného terabajtu dát, ktoré im až k dverám doručia poslíčkovia. Táto služba má na Kube aj svoj názov – El Paquete Semanal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Wi-Fi #Kuba #internetové pripojenie