BlackBerry po 14 rokoch končí s vývojom vlastných smartfónov

Končí sa ďalšia éra. Firma, ktorá viac ako desaťročie vyrábala telefóny pre profesionálov, sa pôvodne lukratívneho biznisu úplne vzdala. BlackBerry sa plánuje zamerať viac na softvér. Hardvér už vyvíjať nebude.

28.09.2016 15:35
blackberry, DTEK50 Foto:
Smartfón DTEK 50 bol druhým smartfónom s Androidom od BlackBerry. Alternatívny operačný systém však firme nepomohol.
debata (4)

Nepomohli dotykové displeje, hybridný dizajn, nižšia cena a napokon ani Android. BlackBerry sa definitívne vzdáva výroby svojich smartfónov. Firma bojovala do poslednej chvíle a smartfóny vyrábala nepretržite 14 rokov. Po tom, čo sa viacerí výrobcovia smartfónov začali zaujímať aj o segment zariadení pre manažérov a ponúkli im zaujímavé riešenia, vrátane aplikácií pre firemné použitie, začalo BlackBerry upadať a bojovať o prežitie.

Noví a silní konkurenti zosadili BlackBerry z trónu

Na trhu, na ktorom kanadská firma dlhé roky nemala konkurenta, sa odrazu objavilo konkurentov niekoľko. To sa pre ňu napokon stalo osudným. Tlak neustála a podľa vyhlásenia šéfa firmy, Johna Chena, už smartfóny svojpomocne navrhovať a vyrábať nebude. “Spoločnosť plánuje ukončiť celý interný vývoj hardvéru a delegovať ho na svojich partnerov.” Podobné kroky vedenie spoločnosť zvažovalo už v máji, keď Chen priznal, že v septembri rozhodne o tom, či výroba hardvéru má pre BlackBerry naďalej zmysel. Ukázalo sa, že nemá.

Nové smartfóny možno pribudnú, no vyrábať ich bude niekto iný

To, že BlackBerry smartfóny svojpomocne vyrábať nebude ale neznamená, že logo černíc sa už na žiadnom smartfóne neobjaví. Je možné, že na trhu sa v budúcnosti objavia aj iné telefóny BlackBerry, avšak vyrábať a navrhovať ich bude iný dodávateľ. Naposledy ním bol Alcatel, ktorý pre BlackBerry vyrábal smartfón DTEK 50, identický s modelom Idol 4.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #BlackBerry #idol #Alcatel #John Chen #DTEK 50