Facebook Messenger bude na lacných smartfónoch úspornejší

Messenger bude rýchlejší už aj na lacných smartfónoch. Facebook vyvinul odľahčenú verziu Lite, ktorá je úspornejšia na systémové zdroje a dáta. Na začiatku však bude určená len obyvateľom vybraných krajín.

04.10.2016 08:00
Facebook, Messenger, Messenger Lite, sociálna sieť Foto:
Facebook predstavil odľahčenú verziu chatovacej aplikácie Messenger. Messenger Lite spotrebuje menej dát a systémových prostriedkov.
debata

Facebook v minulosti oddelil sociálnu sieť od komunikačnej platformy a vytvoril pre ne dve samostatné aplikácie. Ak užívateľ plánuje nie len sledovať a zdieľať príspevky na sociálnej sieti, ale aj komunikovať so svojimi priateľmi, musí mať nainštalovaný Facebook a aj Messenger. Namiesto jednej aplikácie tak musia na pozadí systému bežať dve, z ktorých každá pre svoj plynulý chod čerpá nemalé množstvo systémových prostriedkov. Tí užívatelia, ktorí nevlastnia najnovší smartfón s veľkým množstvom pamäte tak môžu mať problém. Facebook sa ho rozhodol vyriešiť vydaním chatovacej aplikácie Messenger Lite, ktorá je odľahčenou verziu Messengera.

Menej spotrebovaných dát a megabajtov z operačnej pamäte

Odľahčenou preto, lebo inštalačný balíček má menej než desať megabajtov a zo systémových prostriedkov si aplikácia po spustení privlastní výrazne menej megabajtov a pri používaní spotrebuje oveľa menej dát. Mnohí si však budú musieť na novú aplikáciu nechať zájsť chuť. V najbližších mesiacoch bude dostupná len pre používateľov vo vybraných rozvojových krajinách, konkrétne v Keni, Tunisku, Malajzii, Srí Lanke a Venezuele. Pre ostatných by mala byť dostupná až s niekoľkomesačným odstupom.

Facebook má veľký záujem o rozvojové trhy

Zjednodušené mobilné aplikácie majú Facebooku pomôcť pri ďalšej expanzii, a to najmä do krajín tretieho sveta, kde je internet dostupný len vo veľmi obmedzenej miere. Aj z tohto dôvodu firma spustila niekoľko iniciatív, v rámci ktorých by užívatelia mali možnosť využívať Facebook bez toho, aby im operátor z dátového balíka odpočítaval prenesené megabajty. Nie všade sa však stretla s porozumením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Messenger #Messenger Lite