Facebook pomôže s hľadaním práce. Konkurovať bude sieti LinkedIn

Onedlho si bude možné na Facebooku nájsť aj prácu. Sociálna sieť testuje novú funkciu, ktorá firmám umožní hľadať potenciálnych kandidátov. Fungovať bude podobne ako konkurenčná sieť pre profesionálov, LinkedIn.

09.11.2016 14:45
facebook, internet, špionáž, Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Aby mohol Facebook ďalej rásť, potrebuje vstúpiť na nové trhy, prípadne rozšíriť svoje portfólio. Na oboch veciach intenzívne pracuje. Dlhodobo sa napríklad usiluje priniesť bezplatný internet do rozvojových krajín, ktoré majú pre Facebook strategický význam. Ako upozornila agentúra Reuters, v októbri tiež spustila svoj online bazár, ktorý funguje rovnako ako mnohé inzertné stránky. Až na to, že užívateľ má všetko na jednom mieste. Ďalšie rozširovanie služieb je preto horúcou témou.

Firmy budú môcť hľadať budúcich zamestnancov priamo na Facebooku

Facebook aktuálne testuje funkciou, ktorá by umožnila správcom firemných profilov zverejňovať pracovné ponuky a prijímať životopisy od potenciálnych kandidátov. Facebook za inšpiráciou nemusel chodiť ďaleko. Na podobnom princípe dnes funguje aj profesijná sociálna sieť LinkedIn, na ktorej si okrem zdieľania znalostí z biznisu môžu používatelia nájsť aj svojho budúceho zamestnávateľa, a naopak.

Rozšírenie Facebooku o funkciu, ktorá by mohla pomôcť užívateľom s hľadaním práce a administrátorom stránok zas nájsť vhodného kandidáta, má zmysel. Sociálna sieť disponuje oveľa väčším množstvom dát o svojich používateľoch než “konkurenčný” LinkedIn, ktorý si na seba zarába vďaka inzerujúcim firmám a takzvaným lovcom hláv. Facebook by mohol firmám účtovať poplatky za zverejnenie pozícií či prístup k potenciálnym kandidátom.

Je pritom zaujímavé sledovať trend, ktorým sa Facebook uberá. Len nedávno by si len málokto pomyslel, že by sa zrovna Facebook pokúsil konkurovať LinkedInu, keďže jeho zameranie, profil používateľov a aj princíp fungovania sú úplne odlišné. Facebook sa navyše porovnávaniu s inými sociálnymi sieťami dlhodobo vyhýbal. Snažil sa pohybovať len na vlastnom ihrisku, z ktorého raz za čas vykročil iným smerom. Nikdy nie však natoľko, aby priamo a snáď aj vedome vstúpil na cudzí „pozemok“. Pravidlá hry sa však menia a Facebook potrebuje rásť. Hoci aj na úkor ostatných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hľadanie práce #facebook #sociálna sieť #LinkedIn