Dron GoPro sa kazí počas letu. Firma ho sťahuje z trhu

Dron Karma, ktorý nadchol používateľov a aj odbornú verejnosť, musí GoPro stiahnuť z trhu. Počas letu sa odpája od napájania a užívateľ nad ním stráca kontrolu.

10.11.2016 15:45
GoPro, Karma, dron Foto:
Dron GoPro Karma trápi výrobná chyba, ktorá môže zapríčiniť jeho pád.
debata (1)

Dron Karma mal výrobcovi športových kamier GoPro pomôcť napraviť zlé hospodárenie z minulých období. Firma, ktorá za posledný rok vykázala stratu dúfala, že nový dron jej pomôže opäť prejsť z červených čísel do čiernych. Ešte v septembri o ňom šéf spoločnosti, Nick Woodman, hovoril ako o najlepšom produkte, aký GoPro kedy vyrobilo. Potvrdzovali to aj prvé recenzie, ktoré nasvedčovali, že 1100-dolárová Karma môže byť predsa len pre GoPro vítanou záchranou. Nadšenie však netrvalo dlho.

Dron sa kazil počas letu a padal na zem. GoPro ho sťahuje z predaja

Dron musí firma kvôli závažnej konštrukčnej chybe stiahnuť z obehu. Malé bezpilotné lietadlo sa totiž kazí počas letu. Zatiaľ z neznámeho dôvodu môže odpojiť zdroj napájania, čo má nevyhnutne za následok jeho zrútenie na zem. Keďže môže ohroziť ľudí, GoPro sa namiesto prípadných súdnych opletačiek radšej rozhodlo stiahnuť všetkých viac ako 2500 dronov z trhu. Na svojej stránke výrobca vyzýva všetkých majiteľov, aby dron nepoužívali a vrátili ho predajcovi.

GoPro zatiaľ eviduje “veľmi malé” množstvo dronov ktoré sa v priebehu používania sami odpojili od zdroja energie a zrútili sa na zem. Na internete sa objavilo niekoľko videí, ktoré zachytávajú ako sa dron vymkol spod kontroly a z väčšej výšky spadol na zem.

Pošramotenú reputáciu bude GoPro naprávať len veľmi ťažko

Ako uviedol denník USA Today, zatiaľ nie je známe kedy a či sa vôbec Karma vráti na trh. Aj keby GoPro chybu v napájaní opravilo, muselo by pri reštartovaní výroby a predaja s neistým výsledkom naprávať najmä svoju reputáciu. Zrejme by muselo zmeniť aj svoju cenovú politiku podobne, ako pri kamerách Hero Session, ktoré firma začala predávať za necelých 400 dolárov. Neskôr musela kvôli nízkemu záujmu kameru zlacniť najprv na 300 a potom až na 200 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #bezpilotné lietadlo #GoPro #karma #Hero