Knižnice v EÚ budú môcť čitateľom požičiavať aj elektronické knihy

Súdny dvor EÚ rozhodol po niekoľkých mesiacoch rozhodol v prospech požičiavania elektronických kníh verejnými knižnicami. Nebude to však také jednoduché.

13.11.2016 12:25
žena, tablet, čítanie, kniha, e-book,ebook,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Verejné knižnice v Európskej únii budú napokon môcť svojim čitateľom požičiavať aj elektronické knihy. Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ na základe žiadosti Asociácie holandských verejných knižníc (Vereniging Openbare Bibliotheken). Asociácia požadovala pre elektronické knihy rovnaké pravidlá vypožičiavania ako v prípade klasických tlačených kníh. Odvolávala sa pritom na smernicu EÚ z roku 2006, ktorá bližšie definuje vzťahy medzi vlastníkmi práv a prenajímateľoch diela pri jeho požičiavaní. Keďže smernica je ale 10 rokov stará, o elektronických knihách v nej nie je zmienka, a preto bolo požičiavanie e-kníh svojim spôsobom sporné.

Požičiavanie podľa pravidla „jedna kópia, jeden čitateľ“

Súdny dvor sa vo svojom rozhodnutí priklonil na stranu generálneho prokurátora, Macieja Szpunara, ktorý ešte v júni tvrdil, že požičiavanie elektronických kníh by malo byť povolené vo všetkých 28 členských štátoch únie. Zároveň by sa ale na požičiavanie elektronických kníh mali vzťahovať rovnaké pravidlá ako u tlačených kníh – teda, že kniha môže vyť v danom čase požičaná len jednému čitateľovi a ďalej distribuovaná, až po jej “vrátení”.

Holandská asociácia od začiatku podporovala požičiavanie kníh spôsobom “jedna kópia, jeden čitateľ”. Ak knižnice nakúpia viacero kópii elektronických kníh, budú ich môcť požičiavať viacerým čitateľom súčasne. Elektronická kniha by mala mať po požičaní určitú platnosť, po ktorej uplynutí by si ju už užívateľ nemohol na svojom zariadení ďalej čítať a týmto spôsobom by ju v podstate “vrátil” a umožnil jej ďalšie požičiavanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #e-book #Súdny dvor EÚ #elektronické knihy #verejné knižnice #požičiavanie kníh