Rusi už blokujú sieť LinkedIn. Na rad môžu prísť aj ďalšie sociálne siete

Profesijná sociálna sieť Linkedin ukladala dáta o ruských užívateľoch na servery v zahraničí. Ruský kontrolný úrad ju preto zablokoval. Pre ďalšie sociálne siete to môže byť posledným veľkým varovaním.

17.11.2016 16:00
LinkedIn, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Sprísnená kontrola nad prevádzkovateľmi internetových služieb v Rusku má jednu z prvých veľkých obetí. Najvyšší kontrolný úrad pre dohľad na informačnými technológiami, masmédiami a telekomunikáciami Roskomnadzor rozhodol o celoplošnom zablokovaní prístupu na sociálnu sieť LinkedIn, na ktorej je zaregistrovaných viac ako 6 miliónov Rusov.

Zákon o ukladaní dát na serveroch v Rusku je platný len od septembra

Úrad o zablokovaní stránok sociálnej siete rozhodol na základe najnovšej legislatívy, podľa ktorej musia všetky firmy uchovávať dáta o ruských občanoch len na serveroch umiestnených v Rusku. Ak by dáta ukladali na servery v zahraničí, hrozili by im sankcie, prípadne úplne zablokovanie. Všetky zahraničné firmy, ktoré plánujú v krajine naďalej poskytovať svoje internetové služby, tak musia vybudovať nové dátové centrá v krajine, prípadne presunúť časť dát na servery miestnych poskytovateľov. To sa samozrejme mnohým, najmä veľkým, firmám nepáči, pretože je to v rozpore s ich pravidlami ochrany súkromia, v spojení s rizikom silného vplyvu ruských regulačných orgánov.

Roskomnadzor oznámil, že prístup na LinkedIn bude v krajine zablokovaný do 24 hodín. Dôvodom je nie len už spomínané ukladanie užívateľských dát na servery mimo Ruska, ale aj zhromažďovanie údajov o obyvateľoch Ruska, ktorí na sieti registrovaní nie sú. LinkedIn má v pláne celú situáciu s ruským kontrolným úradom riešiť a nevylučuje, že napokon na „hru“ pristúpi. Pre mnoho ďalších zahraničných firiem, a najmä sociálnych sietí, to môže byť posledným veľkým varovaním.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sociálna sieť #LinkedIn #Roskomnadzor