Facebooku chýba Čína. Hľadá ústupky voči miestnym cenzorom

Facebook podľa viacerých zdrojov vyvíja nástroj, ktorý by umožnil čínskym cenzrom kontrolovať obsah zobrazovaný užívateľom na sociálnej sieti. Vo firme však prebieha otvorená diskusia na túto tému.

24.11.2016 16:35
čína, počítač, klávesnica, cenzúra, špionáž,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

To, čo sa kvôli transparentnosti zdalo pred časom ako nepredstaviteľné sa možno stane realitou. Miliardový čínsky trh má pre Facebook priveľkú hodnotu na to, aby sa ho sociálna sieť poľahky vzdala. Je preto pravdepodobné, že napokon pristúpi na čínsku hru. Podľa denníka New York Times firma pracuje na vývoji špeciálneho softvéru, vďaka ktorému by čínski cenzori získali čiastočnú kontrolu nad sociálnou sieťou a už by nemali dôvod ju zakazovať a blokovať. Softvér by mohol umožniť tretím stranám meniť spôsob, akým sa na sociálnej sieti zobrazujú správy a novinky, vrátane ich filtrovania.

‚Snažíme sa Číne viac porozumieť‘

Facebook tieto zákulisné informácie z pochopiteľných dôvodov nekomentuje. V oficiálnom vyhlásení však aspoň jeho predstavitelia naznačili, že sa snažia Číne viac porozumieť. To pochopiteľne neznamená, že pripravovaný softvér cenzorom vyhovie na plnej čiare. Na základe vyjednávania by niektoré jeho prvky, ktoré by mohli znepokojovať verejnosť a aktivistov, nakoniec ani nemuseli byť použité. Je preto predčasné súdiť Facebook za niečo, čo má zatiaľ len podobu neurčitých špekulácií. Zostať ale treba na pozore.

Podľa jedného zo zamestnancov Facebooku, ktorý denník The New York Times, o zatiaľ neurčitých plánoch sociálnej siete, informoval, v súčasnosti vo firme prebieha otvorená vnútorná diskusia.

Čína od roku 2009 blokuje prístup na Facebook (a aj mnohé iné sociálne siete) a jedinou možnosťou ako ho v krajine používať je pripájať sa na sieť pomocou takzvaných virtuálnych privátnych sietí VPN. VPN siete maskujú skutočnú polohu užívateľa a umožňujú mu používať služby a navštevovať stránky, ktoré inak môžu byť v krajine blokované.

Cenzúra by nemusela byť až taký problém

Nie je tajomstvom, že Facebook potrebuje vo vlastnom záujme rásť aj mimo “západu”. Najväčší potenciál do budúcnosti majú preň miliardové trhy v rozvojových krajinách, ale takisto krajiny, ktorým sa Facebook radšej zámerne vyhýbal. Nájsť spoločnú reč s regulátormi, a zároveň si udržať svoju tvár pred organizáciami a užívateľmi, ktorí tak často volajú po transparentnosti a ochrane súkromia, je naozaj ťažké.

Na druhej strane, server BBC pripomína, že Facebook už v súčasnosti spolupracuje so zahraničnými vládami, ktoré si môžu vyžiadať odstránenie určitých informácií “z obehu”. Facebooku slúži ku cti, že o tom aspoň detailne informuje vo svojich výročných správach o transparentnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #facebook #sociálna sieť #cenzúra #regulátor