Google za rok z vyhľadávača zmazal až miliardu odkazov na pirátske weby

V roku 2016 bol Googlu doručený rekordný počet žiadostí o zmazanie odkazov z vyhľadávača. Drvivej väčšine z nich vyhovel. Z vyhľadávača zmizli najmä odkazy na pirátsky obsah.

29.11.2016 18:00
google, vyhľadávač, špehovanie, security,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Či už išlo o vlastnú iniciatívu alebo nátlak filmových štúdií a hudobných vydavateľstiev, Google sa pred časom pridal na stranu tých, ktorí bojujú proti šíreniu nelegálneho obsahu na internete. Zmazať stránky síce firma nemôže, no v jej silách je aspoň odstrániť nevyhovujúce odkazy z vyhľadávača. A presne to aj robí.

Z vyhľadávača Google za rok zmizla miliarda odkazov

V týchto dňoch Google zverejnil svoju najnovšiu správu o transparentnosti, v ktorej informuje o počte žiadostí o odstránenie odkazov z vyhľadávača, ktoré mu boli doručené či už vlastníkmi práv, vydavateľstvami, firmami alebo aj jednotlivcami. Každá takáto žiadosť je individuálne posudzovaná a ak splní vopred stanovené kritériá (ktoré ale nie sú verejné), Google odkaz z vyhľadávača odstráni.

Za uplynulých 12 mesiacov bola spoločnosti doručená viac ako miliarda žiadostí (presnejšie 1,008 miliardy), z ktorých viac ako 90 percentám vyhovela. Väčšina z nich sa týkala obsahu porušujúceho autorské práva, teda najmä pirátskych filmov, hudby alebo softvéru. Mimochodom, od roku 2013, kedy iniciatíva odštartovala, boli Googlu doručené viac ako dve miliardy žiadostí. Ako upozornil server TorreentFreak, najviac ich bolo práve v roku 2016. “Každoročný nárast v počte požiadaviek o odstránenie URL odkazov z vyhľadávača je dôkazom, že vlastníci práv považujú tento nástroj za efektívny a prispôbiteľný ich potrebám,” uviedol pred niekoľkými mesiacmi Google.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávač #autorské práva