Apple bude vylepšovať svoje mapy pomocou dronov

Apple chce v navigácii tromfnúť Google. Do služby povolá drony, ktoré mu budú pomáhať pri mapovaní terénu, sledovaní dopravných značiek, nehôd a obmedzení na cestách.

03.12.2016 12:30
DJI, Mavic Pro, dron, Foto:
Ilustračné foto (na obrázku dron DJI Mavic Pro)
debata

Aj keď Apple sa so svojimi mapami priebežne doťahuje na Google, niečo im stále chýba. Firma si chce po novom pomôcť dronmi s kamerou, ktoré budú zachytávať detailné snímky miest. A nie len to. Ako informoval server Bloomberg, drony by mali mapovať aj dopravné značky, zápchy či prebiehajúce opravy na cestách. Ich výhodou oproti autám je nie len to, že sa dostanú aj do oblastí, ktoré pre vozidlá nie sú určené, ale takisto budú sledovať situáciu na cestách v reálnom čase.

Hlásenie o zácpach bude vďaka dronom rýchlejšie a presnejšie

Google sledovanie premávky a hlásenie o dopravných zápchach síce ponúka tiež, no spolieha sa najmä na informácie, ktoré mu poskytnú samotní užívatelia. Takisto chvíľu trvá, než sú overené a spracované. Keďže situácia na cestách sa ale môže meniť z minúty na minútu, stáva sa, že v čase zverejnenia už nie sú informácie aktuálne.

Súčasťou tímu, ktorý sa má podieľať na zdokonaľovaní máp Apple, budú inžinieri z oblasti robotiky a zberu a spracovania dát. V mapách by tiež mali pribudnúť náhľady priamo z interiéru niektorých budov.

Drony bude Apple používať zatiaľ len v Spojených štátoch

V súvislosti s použitím dronov firma v septembri minulého roka požiadala americký Federálny úrad pre letectvo FAA o výnimku, ktorá by jej umožnila používať aj bežné drony určené pre konečných spotrebiteľov, konkrétne od výrobcov DJI a Aibotix. Na jar tohto roka bola napokon firme udelená výnimka. Úrad však Applu prikázal používať drony výhradne len vyškolenými operátormi, počas dňa a s priamou viditeľnosťou. Výnimku zatiaľ získal len v Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #navigácia #FAA #dron #Mapy #mapové podklady