Vďaka chybe na Instagrame sa mnoho užívateľov stalo celebritami

Vďaka chybe na Instagrame, pri ktorej stačilo zmeniť svoju polohu na 'Singapur', mohli užívatelia získať státisíce lajkov od neznámych ľudí po celom svete. Chyba sa týkala algoritmu, ktorý zoraďuje a navrhuje príspevky v rubrike "odporúčané".

19.12.2016 07:30
instagram, sociálna sieť, facebook Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak používate Instagram, možno ste si všimli, že niektorí z vašich priateľov či ľudí, ktorých sledujete, sa z ničoho nič ocitli v Singapure. S najväčšou pravdepodobnosťou túto krajinu nenavštívili, ale len v popise zmenili svoju lokalitu s cieľom získať čo najviac “páčikov”. Na Instagrame sa objavila chyba, ak ju tak vôbec možno nazývať, kedy virtuálna zmena polohy a jej označenie v príspevku môžu užívateľovi priniesť stovky až tisíce lajkov. Ako je to možné? Chyba umožnila, že fotografia užívateľa sa objavila na titulnej stránke instagramu v sekcii “odporúčané”, vďaka čomu si ju mohli všimnúť státisíce ľudí po celom svete.

Instagram už túto chybu opravil a z tých, ktorí sa “nachádzajú” v Singapure, by už nemali byť celebrity. Informoval o tom britský server BBC, ktorý získal vyjadrenie od predstaviteľov Instagramu, ktorí chybu potvrdili, a zároveň informovali o jej odstránení.

Instagram má 600 miliónov používateľov. Funkcie si požičiava aj od konkurencie

Instagram rekordne rastie. Prekonaná méta 600 miliónov registrovaných užívateľov ho zaradila medzi najpopulárnejšie sociálne siete súčasnosti. Svoje ambície sieť demonštruje aj svojou agresívnou taktikou, pri ktorej nemá zábrany vziať si z konkurenčných platforiem to najlepšie. V tomto prípade nemožno hovoriť o inšpirácii, ale o úplnom prevzatí niektorých funkcií, ktoré by bolo inak možné pokojne označiť ako duševné vlastníctvo.

Od Snapchatu Instagram prevzal takzvané Príbehy (z angl. Stories), ktoré fungujú v podstate rovnako ako videá a fotky zdieľané medzi priateľmi na Snapchate. Aby toho nebolo málo, pred niekoľkými dňami Instagram sprístupnil ďalšiu aktualizáciu, ktorá umožňuje odosielať miznúce fotky a videá konkrétnym priateľom či skupinám ľudí. Zobrazia sa v súkromných správach a aplikácia užívateľa upozorní, ak si adresát fotku či video odfotí. Rovnako ako to robí Snapchat.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Instagram #Snapchat